Onderzoekers ontdekten dat onachtzame gebruikers die met Bitcoin betaalden samen al voor minstens 11 miljoen dollar zijn afgezet. Waarvoor moet je opletten?

Advertentie

De laatste vier jaar was bedroeg het cumulatieve verlies van Bitcoins aan fraudeurs volgens de conservatiefste schatting minstens 11 miljoen dollar. Dat ontdekten onderzoekers aan de universiteit van Dallas.

Het is veel eenvoudiger om een getal te plakken op fraude bij Bitcoins dan fraude met regulier geld. Het Bitcoinsysteem houdt immers een database bij van alle uitgevoerde transacties. Geld stiekem wegsluizen gaat niet omdat de waarde van Bitcoins inherent verbonden is aan die transactiedatabase. Onderzoeker Tyler Moore vergelijkt het moet toegang hebben tot de boeken van Bernie Madoff. Door de transactielijst te onderzoeken ontdekten de Amerikanen 41 fraudezaken tussen 2011 en 2014. Ze stelden vast dat minstens 13.000 gebruikers bestolen werden, eveneens een inschatting die naar alle waarschijnlijkheid te laag ligt.

Grote slag

Volgens hoofdonderzoeker Marie Vasek halen de meest succesvolle oplichters en enkele keren een groot bedrag op bij een handvol slachtoffers, in contrast met andere fraudezaken waarbij hackers er in slagen mondjesmaat wat Bitcoins af te troggelen van een veel groter publiek. In totaal kon het team de inkomstenstroom van 21 procent van de ontdekte fraudezaken nagaan. Daarop baseerden de onderzoekers hun bedrag van 11 miljoen, dat dus in de praktijk aanzienlijk hoger zal liggen.

Ponzi

Vasek, Moore en hun collega’s onderzochten waar de oplichting plaatsvond en ze ontdekten vier populaire vormen van fraude. Online Ponzi-fraude is erg populair. Zowel naïeve consumenten als mensen die op de hoogte zijn van de fraude pompen er hun Bitcoins in. Die laatsten hopen het zinkende schip op tijd te verlaten, wat niet altijd lukt. Dergelijke piramidefraude stort onvermijdelijk in, volgens de onderzoekers gemiddeld binnen de 37 dagen. Meestal beginnen de criminelen vervolgens opnieuw met hetzelfde soort fraude onder een andere naam.

Mijngereedschap

Een Ponzi-plan is niet inherent aan Bitcoins en vind je zowel online als offline. Valse mijn-investeringen zijn daarentegen wel gelinkt aan de online-betaalmethode. Bitcoins worden ‘gemijnt’ door krachtige computers. Er is een vast aantal coins dat langzaam stijgt, naar analogie met echt geld of goud. Om te mijnen moet je niet in de grond kruipen maar je hebt er wel specifiek materiaal voor nodig. Aanbieders van dat materiaal aanvaarden graag je geld, maar in ruil daarvoor krijg je niet noodzakelijk iets terug. De onderzoekers zagen dat diensten zoals Labcoin, Active Mining Corp., AsicMiningEquipment en Dragon-Miner enkel bestonden om geld te verzamelen.

Wie anoniem wilde betalen met Bitcoins kwam eveneens terecht bij frauduleuze diensten zoals Onion Wallet en Bitcoinwallet. Wie zijn digitale portemonnee bij die diensten met kleine bedragen vulde ondervond geen problemen, maar zodra het bedrag aanzienlijk werd verdween het geld plots naar de rekening van een oplichter.

Valse beloftes

Met de laatste tactiek beloofden criminelen een aantrekkelijke wisselkoers voor hun Bitcoins. Het systeem werkt in twee richtingen: de wisselkoers tussen cash en Bitcoins is zo aantrekkelijk dat mensen zich laten verleiden tot omwisselen via de dienst. Die aanvaardt de bitcoins of het echte geld graag, maar geeft er niets voor in de plaats.

Voorzichtigheid bij online betalingen is altijd geboden. Bitcoins worden steeds vaker aanvaard als betaalmethode maar gebruikers moeten er rekening mee houden dat het systeem minder gereguleerd is. Bitcoin zelf is wel veilig, maar wanneer een gebruiker zich laat verleiden door een frauduleus voorstel is er geen veiligheidsmechanisme ingebouwd, en kan je niet gaan aankloppen bij een bank. Klink iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat ook zo, zeker online en nog zekerder als het over Bitcoin gaat.

Advertentie