Nieuws

Is uw auto binnenkort te hacken?

Twee onderzoekers zorgden onlangs voor ophef door wagens van Ford en Toyota te hacken. Ze namen de remmen en het stuur over. Is de wagen van de toekomst veilig voor hackers?

Twee onderzoekers zorgden onlangs voor ophef door wagens van Ford en Toyota te hacken. Ze namen de remmen en het stuur over. Is de wagen van de toekomst veilig voor hackers?

Top twintig

Charlie  Miller, onderzoeker voor Twitter, en Chris  Valasek, directeur voertuigbeveiliging bij IOActive, zorgden vorig jaar voor ophef toen ze een laptop gebruikten om de Ford Escape en Toyota Prius te hacken. Ze konden toeteren en ook de remmen en de stuurinrichting overnemen.

Een paar maanden geleden brachten de beide heren een top twintig van de makkelijkst te hacken auto"s uit tijdens de Black Hat beveiligingsconferentie in Las Vegas. De beoordeling rustte op een drietal factoren: de netwerkarchitectuur van het voertuig, hun "aanvalsoppervlakte" via draadloze toegang zoals Bluetooth én de systemen waarmee autonoom kan worden gestuurd en geremd.

Computeranalyse

In tegenstelling tot de hack van de Prius en de Escape vorig jaar, waarbij er een fysieke verbinding moest worden gemaakt tussen de auto en de laptop, was het recente rapport gebaseerd op het bestuderen van handleidingen en bedradingsschema"s van voertuigen. Met als doel om de auto-industrie tot actie aan te manen. “Je kan een consumentenblad uit het schap pakken om de beoordeling van de veiligheid van een auto te zien," zei Chris Valasek. “Wij doen hetzelfde, maar dan voor hun cyberveiligheid.”

Verschillende autofabrikanten die niet goed uit de test kwamen, hebben inmiddels gereageerd. Chrysler liet weten dat ze ‘waar nodig de problemen zullen verhelpen." Cadillac betwistte in een persbericht de bevindingen doordat ‘onderdelen van de architectuur niet beschikbaar zijn voor onderzoekers." Toch lijkt het een werkpunt voor elke fabrikant om goed na te denken over de veiligheidsverbeteringen.

Kortom

Net zoals de recente opkomst van hacks niet heeft geleid tot het wegblijven van grote groepen mensen van sites als Facebook of Zalando, geven ook de onderzoekers toe dat de voordelen van verbonden auto"s zeker opwegen tegen de nadelen van mogelijke hacks. "Een iPhone is veel makkelijker te hacken dan een mobiele telefoon uit de jaren "80," liet Miller aan CNN weten. "Maar ik heb veel liever iets als een iPhone. Hetzelfde geldt voor auto"s."
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business