Nieuws

Microsoft Surface en Windows Phone slaan aan

Hoewel we mobiele toestellen van Microsoft bezwaarlijk populair kunnen noemen, lijkt de verkoop nu toch uit de startblokken geschoten. De Surface-lijn ontpopte zich zelfs tot een miljardenbusiness.

Microsoft vindt stilaan zijn draai. Het bedrijf is te laat op de mobiele markt gesprongen en vecht daardoor al jaren tegen giganten Android en iOS vanuit een underdogpositie. Het moet een Catch 22 doorbreken: weinig mensen kopen Windows Phones, dus weinig ontwikkelaars maken er apps voor, dus weinig mensen…

Budgetsmartphones

Om succes te boeken met z’n eigen mobiele besturingssysteem moest Microsoft de markt aanvallen vanuit een eigen invalshoek en de omzetcijfers van vorig jaar lijken aan te tonen dat de gekozen strategie haar vruchten afwerpt. Het bedrijf richt de Windows Phones sinds de overname steeds meer op opkomende markten. In  het budgetsegment bieden de Lumia’s inderdaad veel waar voor hun geld en dat gaat niet onopgemerkt voorbij.

[related_article id=”161452″]

Met een marktaandeel van drie procent kunnen we niet zeggen dat Microsoft de smartphonemarkt heeft open gekraakt, maar de mobiele verkoop steeg in 2014 met acht procent tegenover 2013 en het ziet er naar uit dat die tendens zich zal blijven doorzetten. In dat cijfer zitten ook de Surface-tablets meegerekend en die wegen wel door: De Surface-lijn verkocht voor het eerst ter waarde van meer dan één miljard dollar: een stijging van 24 procent tegenover een jaar geleden.

Voorzichtig optimisme

Nu de verkoop langzaam maar zeker stijgt moet Microsoft de ontwikkelaars meekrijgen, en ook daar is optimisme niet misplaatst. Tijdens de onthulling vorige week maakte Microsoft duidelijk dat Windows 10 een overkoepelend platform voor alle consumertoestellen zal zijn. Compatibiliteit tussen tablets, desktops en smartphones zorgt er voor dat ontwikkelaars plots toegang krijgen tot veel meer toestellen met een enkele app. Het blijft afwachten, maar vanop de zijlijn lijkt het er op dat CEO Satya Nadella, intussen bijna een jaar in het zadel, de technologiereus op de juiste koers heeft gezet.

Winstdaling

Het (relatieve) succes van Lumia onder de vleugels van Microsoft heeft ook een keerzijde: nu het bedrijf uit Redmond de telefoons zelf maakt, betaalt Nokia geen licentie meer en dat kost geld. Samen met herstructureringskosten, onder meer een gevolg van de Nokia-overname, zorgt dat inkomensverlies voor een globale winstdaling van tien procent in 2014 tegenover 2013. De langetermijnvisie is aanwezig maar de winsten zijn niet onmiddellijk, wat niet naar de zin is van de aandeelhouders.

Alle andere divisies blijven nochtans uitstekend draaien: zowel software, Xbox, computerspellen en servers doen het erg goed. In november van vorig jaar sprong Microsoft over Exxon Mobil naar de plaats van tweede meest waardevolle bedrijf ter wereld, na die andere Amerikaanse computergigant.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business