Nieuws

EU-coördinator wil je versleutelde chatberichten meelezen

Na onder anderen Koen Geens, David Cameron en Barack Obama, vraagt nu ook Europese counterterrorismecoördinator Gilles de Kerchove naar meer mogelijkheden om online privégesprekken te bespioneren

Gilles de Kerchove is de Europese coördinator voor counterterrorisme. Zijn persoonlijke missie is dat de Europese Commissie internet- en telecombedrijven gaat verplichten om samen te werken met nationale overheden in de strijd en onderzoek naar terrorisme. Hij wil technologiebedrijven dwingen hun encryptiesleutels te delen met bevoegde instanties.

“Sinds de onthullingen door Edward Snowden zijn internet- en telecombedrijven zich meer gaan richten op verbeterde versleuteling van berichten”, schrijft hij in een document gelekt door Statewatch. “Dit maakt toezicht en onderscheppingen door bevoegde nationale autoriteiten steeds lastiger of zelfs onmogelijk.”

[related_article id=”158578″]

Koen Geens
De opmerkingen van Kerchove volgen nadat recentelijk enkele wereldleiders ook al vroegen om meer mogelijkheden voor spionage en het onderscheppen van communicatie. Zij voeden de angst die ontstaan is door de gebeurtenissen in Parijs en hopen op die manier nieuwe wet- en regelgeving er doorheen te duwen.

Zo heeft de Belgische minister van Justitie Koen Geens (CD&V) het idee geopperd om privégesprekken via online diensten te gaan aftappen. Uiteraard wordt er door de inlichtingendiensten al onderzoek gedaan op websites als daarvoor voldoende reden is, maar nu wordt bekeken of dat onderzoek zich kan uitbreiden naar verschillende chatdiensten. 

Cameron en Obama
De Britse premier David Cameron wil het gebruik van encryptiesleutels in Engeland verbieden. Het is niet voor het eerst dat hij dit probeert te bereiken. Cameron belooft dat hij ervoor zal proberen zorgen dat alle encryptie waar de geheime dienst niet doorheen kan, verboden zal worden, als hij in de verkiezingen van dit jaar z’n ambt kan behouden.

President Barack Obama is het met zijn Engelse en Belgische collega"s eens en wil meer macht om rond te neuzen in communicatie via internet en telefoon. De leider van de Verenigde Staten zou graag via de achterkant toegang krijgen tot berichten via bijvoorbeeld WhatsApp of Snapchat.

De angst die nu heerst en de ijver van politici om daar iets aan te doen, doet de vraag rijzen of onze privacy binnenkort ook slachtoffer zal worden van terrorisme. En is dat wel een goede zaak?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business