Intel onthult recordjaarcijfers. Vooral de afdeling voor datacenters groeit enorm.

Advertentie

Chipgigant Intel heeft 2014 goed afgesloten met recordjaarcijfers en een nettoresultaat van 3,7 miljard dollar in het laatste kwartaal.

De winst per aandeel is 6 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. 

Over het hele jaar gezien had Intel een omzet van 55,9 miljard dollar – ook een stijging van 6 procent – met een nettoresultaat van 11,7 miljard dollar en winst per aandeel van 2,31 dollar.

Groei in tablets, IoT en datacenters
Intel heeft veertig miljoen tablets verscheept, zes miljoen exemplaren meer dan het zichzelf ten doel had gesteld. 

De afdeling Internet der Dingen groeit snel met een omzet van 591 miljoen dollar in het laatste kwartaal. Een stijging van bijna 10 procent. Over het hele jaar genomen nemen de inkomsten zelfs met 19 procent toe.

Maar de afdeling voor datacenters blijft het meest lucratief met alleen al in het vierde kwartaal een omzet van 4,1 miljard dollar. Tel dit op bij de rest van het jaar en je komt uit op 14,4 miljard dollar in totaal. Een stijging van 18 procent. 

Software en diensten lopen terug
Niet alles groeit bij Intel. De omzet over software en diensten is met zo"n 6 procent teruggelopen naar 557 miljoen dollar in het laatste kwartaal. Ook de pc-afdeling moet ongeveer 3 procent inleveren en zakt terug naar 8,9 miljoen dollar. Ook de mobielecommunicatiegroep blijft achter, zoals verwacht.

Recordjaar
Toch is topman Brian Krzanich positief gestemd. Hij beschrijft het vierde kwartaal van 2014 als “een sterke finish voor een recordjaar. We hebben voldaan aan meerdere belangrijke doelen: de pc-afdeling is ververst, de datacenterzaken zijn gegroeid, we hebben voet aan de grond gekregen op de tabletmarkt en zagen groei en innovatie op meerdere plekken.”

Krzanich" doel voor 2015 is onder meer de winstgevendheid van de mobiele afdeling vergroten. Over het hele jaar gezien gaat het bedrijf uit van een groei van ongeveer 4 tot 6 procent.

Vorige week trapte Intel het nieuwe jaar af op de Consumer Electronics Show in Las Vegas met de presentatie van Curie, een openbron-minicomputer ter grootte van een knoop.

(Met bijdragen van Paul Verstegen)