Nieuws

Minister Geens wil privéberichten van Facebook, WhatsApp en Skype aftappen

In de strijd tegen terrorisme wil minister van Justitie Koen Geens gesprekken van online berichtendiensten als Facebook, WhatsApp en Skype kunnen aftappen.

Als reactie op de verschrikkelijke gebeurtenissen in Parijs van vorige week heeft de Belgische minister van Justitie Koen Geens (CD&V) het idee geopperd om privégesprekken via online diensten te gaan aftappen. Dat schrijft De Morgen.

Minister Geens wil naast telefoongesprekken ook online chatsessies aftappen van personen die aanzetten tot terrorisme. Hieronder vallen onder andere privéberichten via Facebook, Skype en WhatsApp. De justitieminister stelt dat terroristen nog amper bellen. In plaats daarvan hebben ze contact via het internet.

[related_article id=”158578″]

Uiteraard wordt er door de inlichtingendiensten al onderzoek gedaan op websites als daarvoor voldoende reden is, maar nu wordt bekeken of dat onderzoek zich kan uitbreiden naar verschillende chatdiensten. Aanstaande vrijdag zullen de Belgische minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Justitie zich over de zaak buigen.

Ook in andere landen

Gisteren kondigde de Franse premier Manuel Valls ook al maatregelen aan om terrorisme beter te kunnen bestrijden via social media. Valls benadrukte dat “uitzonderlijke maatregelen nodig zijn, maar geen uitzonderingsmaatregelen die afwijken van onze beginselen van de rechtsstaat en onze waarden.”

Afgelopen maandag heeft de Britse premier Cameron aangekondigd dat hij de wetten omrent de encryptie van elektronische communicatie wil aanscherpen. Hij zei: “Willen we in ons land een manier van communiceren toestaan die we zelfs in het uiterste geval, in het bezit van een getekend bevelschrift, niet kunnen lezen?”. Een gelijksoortige opmerking die hij maakte na de rellen in London in 2011.

Met een eventueel verbod op versleutelde communicatie in Groot-Brittannië zouden onder andere WhatsApp, Snapchat en Apple Messages in het gedrang komen. WhatsApp bijvoorbeeld begon recentelijk nog met het standaard zwaar versleutelen van berichten. De door WhatsApp gebruikte end-to-end versleuteling zorgt ervoor dat berichten onleesbaar zijn voor mensen die ze willen onderscheppen, en dat zelfs WhatsApp ze niet kan ontcijferen. Ook niet als bijvoorbeeld de politie daartoe verzoekt.

De angst die nu heerst en de ijver van politici om daar iets aan te doen, doet de vraag rijzen of onze privacy binnenkort ook slachtoffer zal worden van terrorisme. En is dat wel een goede zaak?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business