Nieuws

Obama wil meldplicht bij datalekken

President Obama wil een wet invoeren die bedrijven verplicht slachtoffers van data-inbraken binnen dertig dagen te waarschuwen.

President Obama wil een wet invoeren die Amerikaanse bedrijven verplicht slachtoffers van data-inbraken binnen dertig dagen te waarschuwen. Ook pleit hij voor privacyburgerrechten in een speciale bill of rights.

Met die laatste zouden consumenten kunnen beslissen welke van hun persoonlijke gegevens verzameld mogen worden door bedrijven, en hoe deze vervolgens gebruikt mogen worden.

Obama zal beide plannen noemen in zijn State of the Union-toespraak op 20 januari, zo kondigde hij gisteren zelf aan.

Nog geen nationale wet
Beide wetsvoorstellen zijn niet nieuw. Het Witte Huis vecht er al jaren voor, maar het Congres heeft ze tot dusverre niet aanvaard. Maar met het toenemende aantal data-inbraken die aan het licht komen, is het voor het Congres "belangrijk dat internetgebruikers beschermd worden tegen de directe bedreiging door hackers”, zo zegt de president. “Als we verbonden willen zijn, hebben we bescherming nodig. En we zouden onze basisprivacy niet moeten verliezen als we online zaken willen doen.”

Op dit moment hebben al 45 Amerikaanse staten hun eigen meldplicht, maar een nationale wet ontbreekt nog. Volgens Obama is het gebrek aan een nationale standaard verwarrend voor burgers en kostbaar voor bedrijven. “Soms ontdekken mensen pas dat hun creditcardinformatie is gestolen als ze de rekening krijgen, en dan is het te laat.”

Meldplicht in Europa
Europa werkt intussen aan een eigen richtlijn rond ICT-beveiliging en meldplicht van datalekken aan de autoriteiten. Grote Amerikaanse bedrijven als Google, Microsoft en Cisco hebben zich al uitgesproken tegen het voornemen van het Europees Parlement dat ook zoekmachines en cloudaanbieders onder deze richtlijn gaan vallen.

In Nederland werkt de regering aan een wetswijziging voor beperkte meldplicht, die alleen geldt bij ernstige datalekken. In België pleitte Open VLD vorig jaar voor een meldplicht enkel bij de overheid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business