Het populairste pc-besturingssysteem ontvangt vanaf deze week geen algemene, mainstream ondersteuning meer van Microsoft.

Advertentie

Windows 7 bereikt deze week het middelpunt van zijn levensduur. Het populairste besturingssysteem voor pc’s krijgt vanaf morgen geen "mainstream" ondersteuning meer van Microsoft. Het verhuist dan naar verlengde ondersteuning (extended), in zijn tweede levensfase.

Na 13 januari brengt Microsoft nog wel gewoon beveiligingsupdates tot bij alle gebruikers, voor een periode van andermaal vijf jaar. Maar er worden geen nieuwe functies meer toegevoegd, en reparaties die niet om pure beveiliging gaan (maar bijvoorbeeld om betrouwbaarheid en stabiliteit) worden alleen nog uitgebracht voor organisaties die een supportcontract hebben getekend.

Met andere woorden, alleen de beveiligingspatches zijn nog gratis, voor de rest moet worden betaald. Windows 7 blijft verder normaal draaien uiteraard, de verhuizing naar extended support maakt het systeem niet plotseling onbruikbaar.

Overstap naar Windows 10 nu al plannen
Deze al lang aangekondigde wijziging in ondersteuning vindt plaats terwijl de populariteit van Windows 7 zich bijna op recordhoogte bevindt. In december was het goed voor 56% van alle pc-besturingssystemen en 62% van alle gebruikte Windowsversies. Sinds de lancering van zijn bedoelde opvolger Windows 8 is het gebruikersaandeel met een kwart gegroeid.

Die toename is geen probleem voor Microsoft, maar mogelijk wel voor bedrijven die Windows XP hebben vervangen door Windows 7, en Windows 8 daarmee hebben genegeerd. Nu Windows 7 de helft van zijn leven erop heeft zitten, hebben deze bedrijven vijf jaar de tijd om over te stappen op een nieuw OS. Waarschijnlijk wordt dat dan Windows 10, dat in de nazomer of in de herfst zal verschijnen.

Vijf jaar klinkt lang, maar volgens Gartner is dat verraderlijk. "Ondernemingen moeten de toekomstige overstap nu al gaan plannen", zo liet het analistenbureau onlangs weten. Zeker als ze de XP-achtige toestanden van afgelopen voorjaar willen voorkomen. Menigeen moest zich toen haasten om de supportdeadline te halen of, erger, bleef het verouderde systeem gebruiken nadat de toevoer van updates helemaal was gestopt.

Windows 7 Professional
Doordat Windows 8 de harten van bedrijven niet heeft kunnen winnen, is er nog een vreemde situatie ontstaan. Ook al is Windows 7 nu op middelbare leeftijd, Microsoft laat computerfabrikanten (de original equipment manufacturers) voorlopig nog pc’s met de businessversie verkopen.

Microsoft moet nog een einddatum benoemen voor de verkoop van machines met Windows 7 Professional. En omdat het dit twaalf maanden op voorhand behoort aan te kondigen, kunnen deze pc’s dus nog zeker tot begin 2016 worden verkocht. Dat terwijl het systeem dan nog maar vier jaar officieel in leven zal blijven.