Het lijdt nog weinig twijfel dat 2015 het jaar van het internet der dingen wordt. De waarde ervan zit eigenlijk niet in de talloze slimme producten, maar in de achterliggende dienst.

Advertentie

Het lijdt nog weinig twijfel dat 2015 het jaar van het internet der dingen wordt. Op een consumentenbeurs als de Consumer Electronics Show wordt deze week het ene na het andere "slimme", verbonden product onthuld.

Maar deze verbonden objecten zijn niet autonoom. Ze communiceren met een serviceprovider, meestal in de cloud. Deze centraliseert de data die de objecten verzamelen en verrijkt ze met de gegevens van andere objecten. Daar vloeien dan statistieken en rapporten uit voort, die op hun beurt de apparaten weer instructies geven.

Domme thermostaat, slimme cloud
De echte waarde van verbonden apparaten, of het nu een thermostaat is of een auto, zit dus niet in het object maar in de achterliggende dienst, de back-end. En die is weer gebaseerd op de kwaliteit van de intelligentie en analytics die de verkoper of aanbieder in deze back-end heeft ingebouwd.

Een slimme thermostaat is dus eigenlijk gewoon een domme thermostaat die verbonden is met een slimme clouddienst. Verbonden objecten zijn slechts onderdeel van een groot netwerk van producten en diensten: het internet der dingen.

Dit betekent dat de bigdatatechnologie die de analyse mogelijk maakt eigenlijk het hart vormt van de diensten die het internet der dingen voortbrengt.

Meer over big data en de mogelijke impact ervan op uw organisatie komt u te weten op het gratis seminar dat ZDNet en Smart Business verzorgen op 5 februari.