De voordelen van cloud computing kennen we. De aandachtspunten misschien iets minder. En de addertjes in het cloudcontract van vooraanstaande aanbieders als Dropbox en Office 365 misschien zelfs helemaal niet. Ons opzet is minder donkere wolken boven uw cloud. Deel 1 van een kleine reeks over uw cloud naar aanleiding van ons gratis seminarie over datacenters en big data op 5/2.

Advertentie

De voordelen van cloud computing kennen we. De aandachtspunten misschien iets minder. En de addertjes in het cloudcontract van vooraanstaande aanbieders als Dropbox en Office 365 misschien zelfs helemaal niet. Deel 1 van een kleine reeks over uw cloud naar aanleiding van ons gratis seminarie over datacenters en big data op 5/2.

Beschikbaarheid, milieubesparing, minder investeringen en universele toegang en samenwerking. We zijn intussen allemaal vertrouwd met de belangrijkste argumenten om de cloud in te stappen. Maar er zijn ook risico’s. Tijdens het druk bijgewoonde cloud seminarie opende Erik Luysterborg, partner bij Deloitte Enterprise Risk Services, het seminarie met een presentatie over de juridische kant van de cloud.

Beveiliging

Dat de beveiligingsrisico"s per definitie toenemen door in de cloud te stappen, wil Luysterborgh niet gezegd hebben. “In de cloud wordt security als risico vaak overschat”, stelt hij. Tussen de clouddiensten vind je dus zowel de beste als de slechtste leerlingen van de klas als het op security aankomt. Of zoals vaak wordt gezegd: "a well-configured cloud is a hacker"s worst nightmare, a badly configured cloud is like Eurodisney".”

Andere risico"s verbonden met cloud computing zijn onder meer control en compliance en de maturiteit en betrouwbaarheid van de leverancier. “Weet u bijvoorbeeld waar u aan toe bent wanneer de leverancier zijn clouddiensten stopzet? En houdt u rekening met het zogenaamde vendor lockin scenario? Deze risico’s worden dan weer eerder onderschat.”

Exit policy

Uiteraard is de ene cloud de andere niet. Zo stelde Join, een Belgisch-Luxemburgse telecomoperator zijn private cloud voor waarbij het software defined datacenter een van de speerpunten was. Terwijl aan de andere kant Klasse, dat deel uitmaakt van de Vlaamse Overheid, tegen de richtlijnen binnen de overheid toch koos voor Google Apps For Work.

Bovenal is vertrouwen een belangrijke factor in IT. Daarom dat de Vlaamse overheid voor leveranciers een eTic charter oplegde. “We werken hiervoor ook aan een aangepaste versie voor cloudproviders”, vertelt Leen Verschraegen, eTIC Coordinator Vlaanderen.

Peter Witsenburg van Belgium Cloud sloot het seminarie af met enkele aandachtspunten in de samenwerking tussen de cloud provider en de klant, die dus ook binnen eTic zullen worden verwerkt. “De provider moet  onder meer transparantie bieden over kosten en termijnen en duidelijke informatie verschaffen over intellectuele eigendomsrechten voor de klant”, haalt Witsenburg aan.

“Ook een duidelijke definiëring en het naleven van de contractuele bepalingen, net als een exit policy”, vervolgt hij. Of hoe u ook in de cloud best op voorhand goede afspraken maakt teneinde risico’s te beperken of deze zelfs te vermijden.

Op 5 februari verzorgen Smart Business en ZDNet.be een (gratis) seminarie over datacenters. Meer info over dit seminarie vindt u op: www.businessmeetsit.be .

Advertentie