Snapchat heeft een half miljard aan verse dollars losgepeuterd bij investeerders.

Advertentie

Fotodienst Snapchat heeft een half miljard aan verse dollars opgehaald bij investeerders. Daarmee wordt de waarde van het bedrijf van Evan Spiegel nu andermaal geschat op 10 miljard dollar.

Dat is saillant, want ruim een jaar geleden wees Spiegel nog wijselijk een monsterbod van Facebook van 3 miljard dollar af.

Bankier schiet te hulp
De investeringen komen zeer gelegen. De fotodienst uit Californië, bekend van zijn zichzelf (soms niet goed) vernietigende beelden, is zeer populair maar maakt nog altijd verlies.

Oprichter Spiegel schakelde vorige maand al de hulp in van de Credit Suisse-topbankier Imran Khan om uit de rode cijfers komen. Khan gaat als Snapchat-strateeg onder meer helpen een goed verdienmodel rond reclame op te zetten. De advertenties die je als gebruiker te zien krijgt verdwijnen in principe ook, net als de foto’s.

In totaal 23 investeerders zien daar wel brood in en hebben samen 465,6 miljoen dollar opgehoest, blijkt uit een nieuwjaarsrapport van de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Wie deze investeerders zijn is niet onthuld. In oktober meldde de Wall Street Journal dat Yahoo serieuze belangstelling voor de fotodienst zou hebben.

Wanstaltige beveiliging
Met Snapchat worden dagelijks zo’n 700 miljoen foto’s gedeeld. Dat zijn waarschijnlijk veel selfies van tieners. Soms pikante selfies, omdat de tieners nog steeds in de veronderstelling zijn dat de foto’s ook echt oplossen. Helaas werden in oktober de beelden van zo’n 200.000 gebruikers gestolen. Precies een jaar geleden zette een hacker 4,6 miljoen wachtwoorden en telefoonnummers online.

Met dergelijke beveiligingsproblemen is het maar de vraag of de in november gelanceerde betaaldienst Snapcash een succes wordt. Maar blijkbaar liggen geldschieters niet wakker van de bedenkelijke reputatie van Snapchat.