Digitale technologie verandert de bedrijfsvloer snel en drastisch. Maar de meeste Amerikaanse werknemers gebruiken nog het liefst e-mail en een vaste telefoonlijn.

Advertentie

De Amerikaanse werknemer hecht vooral aan schijnbaar verouderde communicatiemiddelen. Sociale media vindt hij totaal niet belangrijk en hij gebruikt liever een vaste telefoonlijn dan een modern mobiel apparaat. Dit concludeert Pew Research uit een onderzoek naar de invloed van moderne technologie op werknemers in de VS.

Belangrijker dan internet
E-mail mag dan al iets van een vorige generatie lijken, het Amerikaanse bedrijfsleven kan absoluut niet zonder. Zes op tien van de ondervraagde werknemers (volwassenen met een vaste baan) zien e-mail als het belangrijkste communicatiemiddel voor hun job, nog voor internet.

E-mail heeft dus blijkbaar niet alleen bedreigingen als spam, phishing en niet te vergeten werkstress overleefd. Het houdt ook de concurrentie van sociale media, sms en andere mobiele communicatieopties op grote afstand.

Productiever
Slechts zeven procent van de werkende volwassenen in Amerika denkt dat e-mail en smartphones ten koste gaan van productiviteit. Bijna de helft (46%) voelt zich juist productiever dankzij deze middelen. Ruim een op drie denkt dat hij hierdoor meer uren is gaan werken.

Censuur op de werkvloer
Minder dan de helft van de werknemers (ook weer 46%) heeft te maken met geblokkeerde websites op kantoor, of krijgt regels opgelegd over wat hij online wel en niet mag zeggen. Die laatste censuur is wel verdubbeld sinds 2006, zegt Pew. Dat heeft natuurlijk te maken met de opkomst van sociale media.

Maar de opvallendste constatering in het onderzoek is dat slechts vier procent van de Amerikaanse werknemers netwerken als Twitter, Facebook en LinkedIn belangrijk vindt voor het werk. Daarmee scoren sociale media beduidend lager dan de mobiele telefoon (voor 24% belangrijk), de vaste telefoon (35%) en internet in het algemeen (54%).

Het onderzoek werd in september 2014 uitgevoerd onder 535 werkende Amerikanen van achttien jaar of ouder mét internetverbinding.