Vanaf deze week kan je in Antwerpen en Gent een taxi bestellen via PickMeUp, een Vlaams en legaal alternatief voor Uber.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!De Amerikaanse taxi-app Uber krijgt er in België een concurrent bij. PickMeUp is het geesteskind van drie Gentse ondernemers en werkt alleen met officiële taxi’s.

Uber deed de afgelopen maanden heel wat stof opwaaien. Sinds de taxidienst eerder dit jaar in Brussel van start ging, kon het bedrijf vanuit verschillende hoeken op heel wat tegenwerk rekenen. Recent diende Pascal Smet, Brussels minister van Mobiliteit, nog een strafklacht in tegen Uber omdat hij de legitimiteit van de dienst in vraag stelt.

Met PickMeUp hebben drie Gentenaars nu een Vlaams antwoord klaar voor de taxidienst, dat bovendien volledig legaal is. Dat schrijft De Morgen. De nieuwe dienst gaat deze week van start in Antwerpen en Gent, en werkt samen met kleine taxibedrijven en zelfstandige chauffeurs. Vanaf januari wordt de dienst uitgebreid naar Brussel, Leuven, Brugge en Hasselt.

Momenteel telt PickMeUp een netwerk van 150 taxi’s, die je via de gratis applicatie met een druk op de knop kan bestellen. Voorlopig is er alleen nog maar een versie voor iOS, maar vanaf februari moet ook de Androidapp klaar zijn. De app geeft informatie over de taxi en brengt je in contact met de chauffeur. Wanneer die in de buurt is, krijg je een bericht. Na de rit kan je de chauffeur beoordelen en eventueel als favoriet markeren.

De bezielers achter PickMeUp maken zich sterk dat alle chauffeurs waar ze mee samenwerken over de nodige documenten beschikken zoals een verzekering en de juiste licentie. Uber ligt in veel landen onder vuur omdat het werkt met zelfstandigen en particulieren, die vaak niet over deze documenten beschikken. Dat betekent ook dat PickMeUp duurder is dan Uber. Je betaalt ongeveer de prijs die erkende taxi’s vandaag aanrekenen en PickMeUp neemt daar een commissie op.