Amerikaanse webshops doen het al jaren, en ook in onze contreien duikt het fenomeen op: aangepaste prijzen. Maar een goed idee is het vaak niet.

Advertentie

<img src="//cdn.minoc.com/thumb/600-600/i/2014/51/793160.jpg" />

Amerikaanse webshops doen het al jaren, en ook in onze contreien duikt het fenomeen op: aangepaste prijzen. Zo krijgen Apple-gebruikers vaak een hogere prijs voor hetzelfde product, omdat e-winkeliers ervan uitgaan dat die gemiddeld meer geld kunnen spenderen dan pc- of Android-gebruikers.

Ook geolocalisatie om prijzen aan te passen is in de VS ingeburgerd. “De gemiddelde consument in het failliete Detroit heeft immers aanzienlijk minder middelen dan een welstellende gepensioneerde in Florida”, stelt Bart Van den Brande van Sirius Legal.

Toch raden velen het af. Echt vertrouwen wekt zo’n aanpak niet, en er zijn in ons land ook juridische bezwaren. “Zo zijn alle gangbare technieken van dergelijke profiling, met het oog op het aanbieden van aangepaste prijzen, enkel mogelijk mits voorafgaande toestemming van de betrokkenen”, meent Van Den Brande.

William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.