Een reportage in de Pegatron-fabriek, die iPhones produceert, brengt schokkende situaties aan het licht. De werkomstandigheden zijn er verschrikkelijk, ondanks eerdere beloftes van Apple.

Advertentie

Werknemers vallen letterlijk in slaap aan de productielijn van Pegatron. Dat zien we in een reportage van Panorama op de Britse openbare omroep BBC.  

Enkele reporters gingen undercover in de Chinese fabriek in de buurt van Shanghai en ze kwamen terug met hallucinante beelden.

Pegatron is verantwoordelijk voor de helft van de wereldwijde iPhone 6-productie. Een megalomane hoeveelheid, die het bedrijf schijnbaar enkel kan of wil verwezenlijken aan de hand van de uitbuiting van zijn werknemers. Aspirant-werknemers moeten hun identiteitskaart afgeven alvorens ze aangenomen worden, waarna ze moeten deelnemen aan een ‘veiligheidstest’. Die test wordt afgenomen van tientallen werknemers tegelijk, in een grote zaal. Iemand roept de vraag, een deel van de groep scandeert het antwoord waarna de baas doodleuk zegt: “Zie je wel, de vraag was zo eenvoudig dat iedereen het antwoord wist.”

Geen weekend
Na de farce die de aannemingsprocedure is, kloppen de werknemers shiften van 12 uur, soms 18 dagen na elkaar zonder een enkele verlofdag. Alles gebeurt rechtstaand: in het aannemingsformulier kunnen werknemers aanduiden dat ze liever zitten, maar het bedrijf staat niet toe dat je dat vakje aanvinkt.

Het resultaat is een uitgeputte groep werknemers die al werkend in slaap valt. De BBC legde beelden vast van knikkebollende werknemers aan de loopband en hele departementen waar nauwelijks iemand wakker is. Eén arbeider vertelt in het filmpje dat de machines onder stroom staan, met alle gevolgen van dien wanneer je er tegen in slaap valt. 

Apple zelf wilde niet meewerken aan de reportage maar stelt in een reactie aan de BBC dat het niet akkoord is met de conclusies van het programma. Zowel Apple als Pegatron claimt misbruik te zullen onderzoeken.

Gebroken beloftes
Voor Apple is het niet de eerste keer dat het dergelijke beloftes moet maken. Toen in 2010 veertien werknemers van die andere grote iPhonefabriek, Foxconn, uit het leven stapten, beloofde de Amerikaanse telefoonbouwer verandering. Het bedrijf publiceerde een lijst van richtlijnen waaraan de fabrieken zich moesten houden, maar het lijkt er nu op dat die lijst niet is aangekomen.

Toch claimt Apple dat geen enkel ander bedrijf meer doet om een goede behandeling van de werknemers in de fabrieken te garanderen. Dat het ook bij Samsung niet allemaal rozengeur en maneschijn is werd deze zomer nog maar eens duidelijk.

Feit is dat bedrijven als Foxconn en Pegatron niet enkel voor Apple werken, maar de beelden van de BBC-reportage tonen aan dat Apple overduidelijk niet genoeg doet. Of de concurrenten meer of minder doen speelt in dat opzicht niet echt mee.

Mijnen
Helaas zijn niet enkel de werkomstandigheden in de fabrieken ontoereikend, ook in de mijnen waar de edelmetalen voor de smartphones gewonnen worden gaat het er gruwelijk aan toe. Zo ontdekte Panorama kinderen van twaalf die tin uit de aarde haalden met hun blote handen. Legaal is dat niet, maar het legale van het illegale metaal scheiden blijkt een erg moeilijke taak.

Advertentie