Binnen iets meer dan vier jaar draaien ruim de helft van de applicaties en diensten van Belgische bedrijven in de hybride cloud. Ons land loopt hiermee wat achter op de rest van de wereld.

Advertentie

Binnen iets meer dan vier jaar draaien ruim de helft van de applicaties en diensten van  Belgische bedrijven in de hybride cloud. Ons land loopt hiermee wat achter op de rest van de wereld. 

Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van Avanade, aanbieder van zakelijke technologiediensten, cloud en managed services. Het onderzoek van duizend C-level beslissers en IT-beslissers uit 21 landen, waaronder België, toont aan dat de hybride cloud wereldwijd als prioriteit wordt gezien. Terwijl er anderzijds nog veel onduidelijkheid bestaat over wat een hybride cloud inhoudt en wat nodig is om een organisatie hier op voor te bereiden.

Het onderzoek is met name interessant, omdat het focust op de Belgische situatie:

– 40 procent van de Belgische bedrijven gebruikt een publieke of private cloud-oplossing. Deze organisaties hebben op dit moment naar schatting ruim meer dan een derde (38.50 procent) van hun diensten en applicaties naar de hybride cloud overgebracht.

– Bedrijven investeren sneller in hybride cloud-oplossingen dan in de private of publieke cloud. 69 procent van de bedrijven is het ermee eens dat een implementatiestrategie voor de hybride cloud één van hun grootste focusgebieden is in 2015. In België ligt dit percentage iets lager met 40 procent. 

– Maar een aantal bedrijven is volledig op de hoogte van de mogelijkheden van de hybride cloud. Slechts 5 procent van de respondenten is in staat het volledige aantal voordelen van hybride oplossingen te noemen. Deze voordelen omvatten de mogelijkheid om private en publieke clouds te integreren, workloads te plaatsen in het meest geschikte cloudtype, workloads te verdelen over verschillende publieke clouds en diverse schaalmogelijkheden.
 
- Bedrijven zijn het er op grote schaal over eens dat de hybride cloud de focus legt op zaken die bijdragen aan de zakelijke groei van een organisatie (74 procent). In België ligt dit percentage enigszins lager (60 procent). 

- 53 procent van de bedrijven wereldwijd ziet privacy en beveiliging als de grootste zorgen voor een hybride cloud-implementatie. In België is dit een kwart van de bedrijven (25 procent). Toch erkent 55 procent van hen dat publieke cloud-oplossingen nu veiliger zijn dan drie jaar geleden (60 procent wereldwijd).

Kortom, de hybride cloud is dus way to go, al is het niet voor meteen. "De hybride cloud geeft bedrijven de snelheid en flexibiliteit die ze nodig hebben om relevant te blijven in dit door technologie gedomineerde tijdperk", benadrukt Marc Sorée, Country Manager Avanade België en Luxemburg. "Daarnaast stelt het hen in staat op zakelijke groei te focussen en hun concurrenten voor te blijven,” vervolgt hij. “Ook al zijn de budgetaire beslissingen en controle niet meer de verantwoordelijkheid van de IT-diensten, hybride cloudoplossingen geven IT de kans om onderdeel te worden van C-level prioriteiten. Dit door strategische waarde te leveren voor de organisatie op een veilige en georganiseerde manier.”

Het onderzoek is niet het eeerste over de adoptie van cloud. Maar het ondersteunt (gelukkig) wel de bevindingen van Accenture’s High Performers in IT: Defined by Digital report en de bevindingen uit Gartner’s 2014 Cloud Survey, waaruit blijkt dat 72 procent van de bedrijven in 2015 streeft naar een hybride cloud-strategie. 

Advertentie