De film The Interview verschijnt voorlopig niet in de cinema, noch op dvd of blu-ray. Dat besliste Sony na dreigementen van hackgroep Guardians of Peace.

In The Interview ondernemen Seth Rogen en James Franco een komische poging om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un om het leven te brengen, in opdracht van de CIA.

De Noord-Koreanen kijken blijkbaar niet echt uit naar The Interview en ze zien de film dan ook liever niet verschijnen. Dat laat het land merken bij monde van Guardians of Peace, een terroristische groepering die vorige maand het computernetwerk van Sony Pictures in de VS lamlegde en gevoelige gegevens van de bedrijfsservers plukte, maar nu filmgangers ook fysiek bedreigt.

"Noord-Korea zeker betrokken"
De Guardians of Peace worden gelinkt aan Noord-Korea. Dat land ontkent enige betrokkenheid maar juicht de acties van de groepering wel toe. The New York Times citeert echter anonieme bronnen binnen de Amerikaanse overheid die aangeven zeker te zijn van de betrokkenheid van Noord-Korea bij het voorval.

Onder andere het feit dat een versie van de gebruikte malware al eerder door het land werd ingezet om zijn zuiderburen lastig te vallen, laat nog weinig twijfel bestaan over de ware toedracht. Volgens de krant zou Washington momenteel ook beslissen of het Noord-Korea al dan niet publiek verantwoordelijk wil houden.

Terroristische dreiging
In de tussentijd zag Sony zich genoodzaakt toe te geven aan de druk van de Guardians of Peace. Die dreigden ermee aanslagen te plegen op cinema’s die de film tonen. De dreigementen zijn loos, aldus de Amerikaanse staatsveiligheid, maar Sony besloot toch het zekere voor het onzekere te nemen. Verschillende cinema’s besloten gisteren al op eigen initiatief om de film niet te tonen.

De capitulatie van Sony en de cinema’s is begrijpelijk. The Interview zou in première gaan op kerstdag, traditioneel een topdag voor de cinema’s in de VS. Een dreiging volstaat om veel Amerikanen weg te houden van plaatsen waar The Interview getoont wordt, of de vrees nu gegrond is of niet.

Verrassender is dat Sony ook de release van The Interview op blu-ray en dvd voor onbepaalde duur uitstelt. Het is niet duidelijk of het bedrijf in de toekomst plannen heeft om de film wel te tonen, al verkoopt een tweede releasepoging van ‘de film die te grappig is voor Noord-Korea’ gezien de publiciteit zichzelf wel.

Vertoning The Interview in België en Nederland
Het is onduidelijk of de maatregel van Sony Pictures wereldwijd geldt. We contacteerden Sony Pictures maar kregen geen reactie los. Er is “momenteel geen informatie” over het al dan niet doorgaan van een lokale release, klonk het ook na aandringen.

In Nederland stond de release gepland voor 29 januari, in België zou de film op 4 februari in de zalen verschijnen. Mogelijk wil Sony Pictures afwachten hoe de situatie evolueert alvorens grote beslissingen bekend te maken voor regio’s met latere releasedatums. Al ziet het er in het licht van het nieuws uit de Verenigde Staten niet rooskleurig uit.