Een op de vijf volwassenen in de EU heeft dit jaar de cloud gebruikt om bestanden op te slaan. Een op de tien betaalt hiervoor.

Advertentie

Een op de vijf mensen in de EU tussen 16 en 74 jaar heeft in 2014 de cloud gebruikt om bestanden op te slaan, privé of binnen het bedrijf.

De cloud blijkt het populairst onder jongeren. 35% van de 16- tot 24-jarigen heeft het afgelopen jaar documenten, foto’s, video’s of muziekbestanden opgeslagen op internet.

Drie redenen voor gebruik van de cloud
Er zijn drie belangrijke redenen om de cloud te benutten. Je kunt eenvoudig bestanden op meerdere toestellen of locaties gebruiken, bestanden zijn zo makkelijker te delen met anderen, en je kan jezelf op deze manier tegen verlies ervan beschermen – mits je back-upt natuurlijk. Ruim de helft van de gebruikers noemt deze voordelen van de cloud.

Clouddiensten zijn het populairst in Denemarken (bij 42% van de volwassenen), Engeland (38%), Luxemburg en Zweden (beide 35%). Nederland volgt op de voet met 34%. België scoort ook bovengemiddeld met 28%, op gelijke voet met Ierland maar nog ruim voor Spanje, Duitsland en Frankrijk.

De cloud is nog grotendeels onbenut in Litouwen, Polen en Roemenië. Daar kent slechts 8% van de bevolking de mogelijkheid van online opslag.

Betaalde clouddiensten
Een minderheid van de Europeanen, slechts 11% van alle gebruikers, kiest voor dit alles een betaalde clouddienst. De bereidheid om te betalen is het grootst in Denemarken en Zweden. Een op de vijf Denen en Zweden doet dat.

Deze cijfers komen van Eurostat, de cijferdienst van de Europese Unie.