Nieuws

Googles internetballonnen komen stapje dichterbij

Google gaat samenwerken met de Franse nationale ruimtevaartorganisatie om internet via ballonnen naar achtergestelde gebieden te verspreiden.

We realiseren het ons misschien niet, maar het grootste deel van de wereldbevolking, ongeveer tweederde, heeft geen toegang tot het internet. Daar wil Project Loon, een ambitieus plan van Google, verandering in brengen.

Op papier lijkt het idee relatief simpel: Breng een vloot ballonnen in de stratosfeer, laat ze met elkaar en met de grond communiceren, en voilà, internet. De ballonnen zweven zo’n 18 tot 20 kilometer boven het aardoppervlak, dus worden niet gehinderd door weersomstandigheden en vormen geen gevaar voor luchtverkeer. De energievoorziening wordt verzorgd door zonnepanelen.

[related_article id=”158901″]

Een utopie? De testballonnen hebben al meer dan 3 miljoen kilometer gevlogen en verzorgden een internetsnelheid die hoog genoeg is om video’s te streamen.

Project Loon gaat nu een nieuwe stap maken. Google heeft namelijk een samenwerking aangekondigd met de Franse nationale ruimteorganisatie Centre National d’Etudes Spatiales (CNES). De samenwerking zou in het voordeel van beide organisaties kunnen zijn. Google kan de CNES assisteren in het voortdurende onderzoek naar de stratosfeer, en vice versa kan Project Loon profiteren van de jarenlange ervaring van CNES met ballontechnologie.

CNES-directeur Jean-Yves Le Gall reageert: “Dit project komt precies op het juiste moment in de zoektocht naar manieren om het internet naar achtergestelde gebieden te brengen. Het is een unieke ervaring voor CNES om samen te werken met een koploper uit Silicon Valley, zoals Google. Samenwerkingen als deze doorbreken barrières en voeden crossdisciplinaire projecten. We zijn er trots op onze expertise te mogen delen, terwijl we in ruil daarvoor kunnen profiteren van de assistentie van zo’n groots bedrijf”.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business