Een kwart van Europese ondernemingen schat in dat data-analyse het afgelopen jaar goed is geweest voor minimaal tien procent van de bedrijfsgroei.


Een kwart van de senior managers in Europa denkt dat data-analyse het afgelopen jaar goed is geweest voor minimaal tien procent van de groei binnen hun bedrijf.

Daarnaast verwacht bijna de helft van hen (43%) dat data-analyse de komende vijf jaar voor belangrijke groei van de onderneming zal zorgen. Dit berekende BSA The Software Alliance, belangenbehartiger van de software-industrie.

Hoe groter het bedrijf, hoe hoger de verwachtingen. 62 procent van de senior managers in ondernemingen met minder dan vijftig medewerkers noemt data-analyse belangrijk voor de organisatie. In middelgrote bedrijven tot 500 medewerkers is dat 79 procent, bij grote organisaties met meer dan vijfhonderd medewerkers is dat zelfs 82 procent.


“Het zijn dus niet alleen technologiebedrijven die profiteren van datatools bij innovatie en groei”, zegt Victoria Espinel, president van BSA. “Het zijn organisaties van alle soorten en omvang.”

Data-analyse wordt als belangrijk gezien voor meerdere bedrijfsplannen. Managers willen er vooral beter mee inspelen op klantbehoeften. Maar ze denken er ook nieuwe producten en diensten mee te kunnen creëren. Tot slot moet gegevensanalyse helpen met uitbreiding vinden naar nieuwe markten, en met werving van nieuwe medewerkers.

Voor het onderzoek werden in totaal 1500 zakelijke beslissers ondervraagd in de VS en tien Europese landen, waaronder België.