Microsoft accepteert sinds kort Bitcoin als officieel betaal middel voor apps, games en andere digitale content. Dit geeft de digitale valuta in een klap veel meer bestaansrecht.

Advertentie

Vanaf deze week accepteert Microsoft bitcoins als betalingsmiddel wanneer je digitale content probeert te kopen voor Windows, Windows Phone of Xbox. Hiermee volgt het andere bedrijven die eerder dit jaar begonnen zijn met het aannemen van Bitcoin, zoals Dell, Overstock, Newegg en TigerDirect. Microsoft is echter de eerste echt grote technologiespeler op de markt die de valuta omarmt, waardoor de status van Bitcoin als officiële betalingsvorm toeneemt.

Voor betalingen maakt Microsoft gebruik van het betalingsproces van BitPay. Door bitcoins in te wisselen kun je geld toevoegen aan je Microsoft-account. Zodra het geld daar gearriveerd is kun je het gebruiken voor apps, games en andere content voor Windows, Windows Phone, Xbox Games, Xbox Music en Xbox Video.

Op een van zijn hulppagina"s legt Microsoft uit hoe je bitcoins kunt toevoegen aan je account.:

  • Log in bij je Microsoft-account, ga naar Billing
  • Selecteer Betaalopties > Microsoft-account > wissel Bitcoin in
  • Selecteer hoeveel je wil toevoegen en klik op volgende
  • Bekijk hoeveel Bitcoin je nodig hebt en voltooi de transactie met je digitale portemonnee binnen een kwartier
  • Op je computer: selecteer Betaal met Bitcoin en betaal direct vanuit je digitale portemonnee
  • Op je smartphone: scan de QR-code die wordt weergegeven om vanuit je mobiele portemonnee te betalen

Microsoft maakt wel een paar kanttekeningen: geld dat je via bitcoins toevoegt kan niet teruggegeven worden, bitcoins kunnen alleen gebruikt worden om geld toe te voegen aan je Microsoft account om content te kopen via de Windows- en Xbox-platforms, en het is niet mogelijk, in ieder geval op dit moment, om er producten of diensten mee te kopen. Tot slot is ondersteuning is momenteel alleen beschikbaar in de Verenigde Staten.

Flexibel betalen
Waarom is Microsoft gestart met het accepteren van Bitcoin? De ondersteuning is onderdeel van pogingen van het bedrijf om flexibeler om te gaan met betalingen. “Microsoft wil klanten voorzien van gepersonaliseerde, geïntegreerde en probleemloze koopervaringen”, zegt een woordvoerder. “Bitcoin staat voor onze constante investering in het bieden van flexibele betaalopties, waartoe ook PayPal, AliPay en MO behoren.”

Microsofts Fire Hose-blog en Bitpay-blog geven meer details over de nieuwe ondersteuning van Bitcoin.

Bitcoin werd populair omdat je het kan gebruiken om anoniem dingen te kopen zonder dat je te maken krijgt met een bank die een graantje mee wil pikken. Internationaal spullen kopen met bitcoins is bovendien eenvoudig omdat de digitale valuta niet gebonden is aan een land of economie. Bitcoin heeft zich niet zonder slag of stoot opgewerkt tot een geldig betaalmiddel. Inmiddels is de geloofwaardigheid zover toegenomen dat de valuta op heel wat plaatsen als geldig geaccepteerd wordt.