De NMBS experimenteert met draadloos internet op de trein. De vervoersmaatschappij wil het systeem wel eerst uitgebreid testen.

Advertentie

De NMBS zal nog voor de zomer enkele treinen uitrusten met wifi. De vervoersmaatschappij experimenteert met een systeem dat draadloos surfen in de trein mogelijk maakt. Dat weet het Nieuwsblad. Vandaag kan je in theorie je mobiel internet gebruiken op de trein, maar de dekking daarvan laat vaak te wensen over. Een wagon is net geen kooi van Faraday, wat de signaalsterkte niet ten goede komt.

Wifi kan dat probleem oplossen, al moet er dan wel een goede technologie worden ingezet. In het buitenland is de kwaliteit van het internet niet altijd even goed en de NMBS wil beter presteren. Ook de impact van de bijkomende straling op de gezonheid zal de NMBS bestuderen. De lijn kreeg eerder al kritiek na de uitrol van draadloos internet op enkele tramstellen.

Als het project van grond komt zal de pendelrit voor velen een stuk interessanter worden. De trein is de plek bij uitstek om wat werk te verzetten en net daar is de cloud meestal ontoegankelijk. Dat de NMBS onderzocht of het treinen kon uitrusten met internet maakte Jo Cornu al in het begin van dit jaar bekend. Ook stations wil de spoorbaas uitrusten met wifi. De uitdagingen daarvoor zijn minder groot, het nut ervan des te meer. De kans dat je dezer dagen in een station zit maar geen trein kan bespeuren is immers vrij groot.