Nieuws

Berners-Lee: Vergeetrecht is gevaarlijk

De peetvader van het web heeft geen probleem met het verwijderen van valse informatie. Maar de waarheid en de vrije meningsuiting hebben ook hun rechten.

De Europese regelgeving die zegt dat mensen het recht hebben om vergeten te worden op het internet, is gevaarlijk. Dat zegt Tim Berners-Lee, een van de mensen die aan de wieg stonden van het web. Hij deed zijn uitspraken op de Leweb-conferentie in Parijs.

Volgens de wet moeten de originele data niet verwijderd worden, alleen de links die zoekmotoren er naar leggen, wat het leven van bedrijven als Google, Microsoft en Yahoo moeilijk maakt.

[related_article id=”158578″]

De positie van Berners-Lee is opmerkelijk, omdat hij zaken als privacy, vrije meningsuiting en netneutraliteit hoog in het vaandel draagt. Maar het recht om vergeten te worden, is voor hem een brug te ver.

Vrije meningsuiting en geschiedenis
Dat verkeerde en vervalste informatie verwijderd wordt, daar heeft hij geen probleem mee. Maar correcte informatie behouden is belangrijk voor de vrije meningsuiting en de geschiedenis, zo zegt Berners-Lee. Regels opstellen die mensen beschermen voor het onjuiste gebruik van oude informatie zou een betere aanpak zijn. Een werknemer zou bijvoorbeeld geen rekening mogen houden met jeugdmisdaden of lichte misdaden van meer dan tien jaar oud wanneer iemand komt solliciteren.

Tijdens Leweb sprak de 59-jarige Brit over nog enkele zaken: zijn steun voor netneutraliteit, betere privacyrechten en zijn angst voor de almaar groeiende macht van bedrijven.

Robots zijn hier
Grote corporaties worden steeds meer bestuurd door computers, meent Berners-Lee. Hij verwees bijvoorbeeld naar beursbedrijven waar computers zelfstandig flitstransacties opzetten. Ook de mix van vrije meningsuiting en het beschikken over veel geld om die vrije meningsuiting politiek te beïnvloeden, is gevaarlijk.

“De robots zijn al hier”, zei Berners-Lee. “Ze heten bedrijven. Wees maar heel bang. Vraag niet wanneer het gebeurd is. Het is al gebeurd.”

Verder pleit de internetpionier ook voor het afschaffen van silo’s, de scheidingen tussen bijvoorbeeld verschillende datasets of verschillende applicaties. Dat je je foto’s en je contacten uploadt naar bijvoorbeeld Facebook en compleet opnieuw moet beginnen als je overstapt naar Flickr is waanzin, zegt Berners-Lee. Idem voor apps: die zouden niet beperkt moeten zijn tot iOS of Android, maar gewoon op het web draaien.

Ten dienste van de mensheid
Als afsluiter bracht de directeur van het World Wide Web Consortium (W3C) ook nog een statistiekje mee dat veel mensen vergeten: minder dan de helft van de wereldbevolking gebruikt het web vandaag. Er is dus meer dan enkel technologie nodig om het potentieel van het web volledig te ontsluiten. “We moeten zorgen dat het web de mensheid dient.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business