De computerbeveiligers van Kaspersky Lab hebben het jaar 2014 vertaald in cybercrimecijfers.

Advertentie

De computerbeveiligers van Kaspersky Lab hebben het jaar 2014 vertaald in cybercrimecijfers. We zetten de opvallendste getallen en bevindingen op een rij.

– Elke dag zijn er gemiddeld zo’n 3,9 miljoen internetgebaseerde aanvallen. Althans, dat zijn de aanvallen die Kaspersky ziet.

– Ruim een derde van de pc"s was dit jaar ten minste één keer doelwit van een webaanval (38%).

– Duitsland stijgt met stip naar 2 in de malwarehitparade, ten koste van Rusland. De meeste webaanvallen komen nu uit de VS (27,5%), Duitsland (16,6%) en Nederland (13,4%).

– Kaspersky vond liefst 12.100 trojans voor mobiel bankieren, negen keer zoveel als vorig jaar. Op bijna 2 miljoen computers werden pogingen tot diefstal op bankrekeningen geblokkeerd.

– De Mac-gebruiker ontkomt niet aan malware. Een gemiddelde gebruiker had dit jaar te maken met negen dreigingen. In totaal blokkeerde Kaspersky 3,7 miljoen pogingen om OS X-computers te infecteren.

– Android-apparaten kregen viermaal zoveel aanvallen (1,4 miljoen) te verwerken als vorig jaar.

– Het aantal nieuwe mobiele programma’s die schadelijk zijn neemt halsoverkop toe. Er zijn er nu 295.500 bekend, bijna drie keer zoveel als in 2013.

Pas op met mobiel bankieren
Het moge duidelijk zijn dat cyberdieven het steeds meer gemunt hebben op je bankrekening, via je mobiele telefoon.

"In 2014 concentreerde mobiele malware zich op financiële zaken: het aantal mobilebankingtrojans was negen keer groter dan in het voorgaande jaar, en het ontwikkelen ervan gaat in een alarmerend tempo door", bevestigt Roman Unuchek, analist van Kaspersky Lab.

De specialisten in mobiele financiële malware hebben zich laten inspireren door hun ervaren collega"s die al jaren geld stelen via pc’s, zegt Unuchek. Zeus blijft de meest verspreide bankingtrojan, met ChePro en Lohmys op de tweede en derde plaats.

Bitcoin-diefstal
Driekwart van de aanvallen op geld van gebruikers werd uitgevoerd met behulp van bankingmalware. Maar dit vormt niet de enige financiële bedreiging. Diefstal uit Bitcoin-portemonnees volgt met 14% "marktaandeel".

Op 11 december organiseert Smart Business en ZDNet.be een (gratis) seminarie over business continuity. Meer info over dit seminarie vindt u op: www.businessmeetsit.be .