4G wordt stilaan de Europese norm. Tijd dus om naar 5G te kijken. De GSMA is alvast bezig de nieuwe standaard vast te leggen.

Advertentie

Op de Mobile 360-conferentie in Brussel stelde de GSMA een nieuw rapport voor over de toekomst en de ontwikkeling van 5G.

De Groupe Speciale Mobile Associatio, ’s werelds grootste samenwerking van mobiele operatoren en gerelateerde bedrijven, heeft als missie het mobiele gsm-netwerk te ontwikkelen en standaardiseren, een taak waar je maar beter op tijd aan begint. Meer dan 800 operatoren en 250 fabrikanten wereldwijd maken deel uit van de organisatie.

Daarom wordt er vandaag al over 5G gesproken. De toekomst van mobiel internet kan pas worden uitgebouwd als de operatoren het eens zijn over wat die toekomst precies inhoudt. Het rapport dat de organisatie in Brussel voorstelde licht alvast een tipje van de sluier.

Alles online
Vandaag bestaan er twee grote stromingen over 5G, en wat dat precies moet zijn. De eerste visie is die van de hyperconnectivity. Aanhangers hiervan zien 5G als een ultieme mix van bestaande technologieën (zoals 2G, 3G, 4G en wifi) die samen een enorme dekking bieden. Volgens deze stroming wordt 5G vooral een middel om alles altijd en overal te verbinden met alles. Het ultieme internet der dingen dus.

Mijlpalen
De tweede stroming leunt meer aan bij wat de meesten waarschijnlijk voor ogen hebben wanneer ze aan 5G denken: een snellere en betere versie van 4G. Volgens deze visie moet de ontwikkeling van 5G een aantal mijlpalen halen. Een van die mijlpalen is snelheid: aanhangers zien 5G-downloadsnelheden van een gigabit per seconde overschrijden. Ook latency moet naar beneden: een responstijd van langer dan één milliseconde lijkt onaanvaardbaar.

Beide stellingen schuiven acht technische aspecten naar voren waaraan 5G zeker moet voldoen. Concreet gaat het onder andere over minimumvereisten niet alleen voor latency en snelheid, maar ook netwerkdichtheid, netwerkdekking, beschikbaarheid en kosten. Enkel snelheid en latency zijn uitdagingen specifiek voor 5G, de andere criteria gelden ook voor de uitbouw van de andere netwerken. Het gaat dan eerder over economische doelen die netwerkproviders willen behalen met hun netwerkaanbod.

Praktisch nut
De GSMA wil echter niet innoveren om te innoveren, de leden denken wel degelijk na over praktische toepassingen waaraan 5G moet voldoen. Gigabit-internet en lage latency zijn volgens de GSMA vereist voor onder andere virtuele realiteit op een mobiel toestel, autonoom rijdende wagens en efficiënte draadloze cloudtoepassingen.

Omdat 5G nog in een heel pril stadium zit, waarschuwt de organisatie bovendien dat er waarschijnlijk nog heel wat toepassingen zullen ontstaan waarvoor 5G een nut heeft voordat de uitrol ervan kan beginnen. Eer het zover is kunnen we natuurlijk nog genieten van het relatief nieuwe 4G, dat het volgens de GSMA ook niet slecht doet.

Advertentie