79 procent van de Europeanen heeft een mobiel abonnement. Dat is het hoogste percentage ter wereld. 63 procent van de bevolking heeft bovendien toegang tot 4G.

Advertentie

Uit een rapport, voorgesteld op de Mobile 360-conferentie van de GSMA, blijkt dat Europa de hoogste penetratiegraad voor mobiele diensten ter wereld heeft.

Tegen het einde van de maand telt Europa 431 miljoen unieke mobiele klanten, stelt de organisatie. Dat is 79 procent van de Europese bevolking, een percentage dat niemand ons nadoet. In 2020 moet dat cijfer echter nog stijgen, naar schatting tot 82 procent of 454 miljoen.

Unieke klanten kunnen meerdere abonnementen hebben, waardoor ons continent vandaag zo’n 688 miljoen mobiele verbindingen telt. In 2020 kijken we naar 762 miljoen verbindingen.

Miljarden aan terechte investeringen
Investeringen in 4G hebben intussen hun vruchten afgeworpen. De laatste jaren hadden Europese providers het iets moeilijker, maar de massale interesse in 4G maakt zowel voor de providers als voor de klanten duidelijk dat de miljardeninvesteringen in de uitrol van het nieuwe netwerk hun geld waard zijn. Bijgevolg stabiliseert de omzet van de Europese providers zich.

Voor de Europeaan betekent de uitrol van 4G dat vandaag zo’n 63 procent van de bevolking gedekt is. De 50 procent werd eerder dit jaar overschreden. 83 procent van de populatie zal het 4G-icoontje op z’n toestel kunnen bewonderen in 2020. Op het einde van 2013 maakte 3 procent van de telefoonbezitters gebruik van LTE, in 2020 zal dat ongeveer 53 procent zijn.

Iedereen een smartphone
Dat toestel zal in meer dan de helft van de gevallen een smartphone zijn tegen het einde van 2015. In de meeste grote landen in West-Europa is dat percentage al een tijdje overschreden, maar niet alle landen volgen even snel.

Meer smartphones, meer 4G en meer verbindingen betekent natuurlijk ook meer dataverbruik. West-Europa joeg in 2013 gemiddeld zo’n 253.700 terabytes aan data door de lucht. In 2020 verwacht de GSMA een mobiel datatransfervolume van maar liefst 1.900.500 terabytes per maand. Het mobiel bekijken van video draagt het meeste bij aan dat volume.