Het lijkt onvermijdelijk: een van de nieuwe kritieke updates van Microsoft is voor alle ondersteunde versies van Internet Explorer.

Advertentie

Het is weer Patch Tuesday, de tweede dinsdag van de maand. Die staat bij Microsoft in het teken van updates, upgrades en het verhelpen van problemen.

Deze keer komt het softwarebedrijf met zeven updates, waarvan drie kritiek voor Internet Explorer, Windows, verschillende onderdelen van de Office-suite, Sharepoint- en Exchange-server.

De Exchange-update stond oorspronkelijk gepland voor november, maar werd op het laatste moment teruggeroepen vanwege een probleem met het installatiepakket voor Exchange Server 2013.

Kritiek en belangrijk
De zeven "bulletins", zoals Microsoft zijn updates noemt, zijn slechts de helft van het aantal in november en zelfs de kleinste hoeveelheid sinds september. “Deze maand is het wat rustiger na de vloedgolf vorige maand”, zegt productmanager Chris Goettl.

Drie van de zeven updates zijn gemarkeerd als kritiek, de hoogste rank in het bedreigingssysteem van Microsoft. De overige vier zijn aangegeven als belangrijk. Dat is de tweede stap van de in totaal vier.

Internet Explorer
Het lijkt onvermijdelijk: een van de kritieke updates is voor alle ondersteunde versies van Internet Explorer. Zelfs de nieuwste versie, IE11, moet eraan geloven. De patch is voor alle versies van de browser op Windows Vista, Windows 7 en Windows 8/8.1. Ook de editie die gebundeld zit in de preview van Windows 10 ontvangt de update. Deze browser heeft officieel nog geen naam gekregen, maar de verwachting is Internet Explorer 12.

“De prioriteit is zonder twijfel het patchen van de drie kritieke updates”, zegt Ross Barrett, senior securitymanager bij Rapid7. Anderen stellen dat de update voor Internet Explorer geïnstalleerd moet worden voordat je aan de rest begint. Geen grote verrassing, aangezien dat advies zo goed als elke maand gegeven wordt.

De browser van Microsoft domineert nog steeds de markt en is daarom een lucratief doelwit voor hackers. Vorige maand was Internet Explorer verantwoordelijk voor 59 procent van het browsergebruik wereldwijd. Dat berekende onderzoeksbureau Net Applications.

Overige updates
De twee andere kritieke updates zijn voor Windows Vista en Windows 7, maar niet de nieuwere versies van het besturingssysteem. Verder voor alle edities van Microsoft Word, van 2007 tot 2013, op Windows en het nog als enige ondersteunde Word 2011 op Mac.

De andere vier updates, allemaal gemarkeerd als belangrijk, verhelpen problemen in elke editie van Windows, Exchange Server 2007 tot 2013, alle versies van Office op Windows in het algemeen en Excel in het bijzonder, Sharepoint Server 2010 en 2013 en Office Web Apps 2010 en 2013.

Advertentie