Naar aanleiding van ons gratis seminarie over datacenters op 5/2/2015, brengen wij een kleine reeks over het mogelijke stroomtekort en de impact op uw datacenter.

Advertentie

Op 5 februari organiseert Smart Business en ZDNet.be een (gratis) seminarie over datacenters. Meer info over dit seminarie vindt u op: www.businessmeetsit.be . Daarom brengen we een kleine reeks over de mogelijke stroomproblemen op uw datacenter en IT.

In elk gesprek over datacenters komt vroeg of laat het onderwerp stroomvoorziening op tafel. Met de alarmerende berichten over mogelijk stroomtekort dit najaar groeit ook de zorg over de impact op onze servers. Blijven uw toepassingen en data altijd beschikbaar deze winter? En wat kunt u doen om het risico te verlagen?

Groei

Een recent wereldwijd onderzoek van Emerson Network Power bij datacenter experts en -analisten bevestigt wat we allemaal al vermoedden: zowat iedereen verwacht dat het aantal en de omvang van de datacenters de komende jaren alleen maar zal blijven groeien. De toename in het gebruik van de cloud is daar zeker één oorzaak voor.

Maar ook voor de switch naar de cloud wordt vaak gekozen omdat bedrijven vrezen dat ze zelf onvoldoende infrastructuur in huis hebben om de nodige uptime te garanderen. Maar ook de datacenters zelf hebben lang niet altijd vertrouwen in de continuiteit van stroomvoorziening, zo blijkt uit datzelfde onderzoek van Emerson: meer dan 60% is half of geheel overtuigd dat binnen tien jaar datacenters over een eigen elektriciteitscentrale beschikken.

Energie

Het illustreert de spreidstand waar we tegenwoordig mee te maken krijgen: steeds meer in ons leven verloopt digitaal, waardoor we meer behoefte hebben aan rekenkracht en opslagcapaciteit, en dus ook aan datacenters die al deze infrastructuur kunnen huisvesten. Maar de hoeveelheid energie die vereist is om deze diensten te verlenen, is enorm.

In de persmap van Cofely bij de opening van hun datacenter lezen we: "Een interface van 1500 m² zoals de onze verbruikt gemiddeld bijna 40 GWh, of het energie-equivalent van bijna 10.000 gezinnen." Als u bedenkt dat er, aldus Cofely,  meer dan 3.000 commerciële data centers zijn, hebt u al een idee hoe energieverslindend ICT in het algemeen en datacenters in het bijzonder wel zijn.

Kwetsbaar

Tegelijk zijn we ons steeds meer bewust van de kwetsbaarheid van dit systeem. Onder meer de kernramp van Fukushima maar ook de vele overstromingen en de defecte kernreactoren in ons eigen land hebben ons bewuster gemaakt van de risico"s die de continuïteit van de digitale diensten bedreigen.

Pepijn Palmans, managing director van Housing Center schetst nog eens het probleem in België:"Bij de recente voorstelling van zijn afschakelplan heeft ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Wathelet duidelijk gesteld dat bij stroomtekort bepaalde zones in het land van het net worden afgeschakeld. Daarbij zullen ook bedrijven, net als de gezinnen, zonder stroom kunnen worden gezet. Deze maatregel houdt menig Belgisch bedrijfsleider vandaag wakker”, stelt hij.

“Tenzij we een erg zachte winter tegemoet gaan, gaan we gaan voor problemen komen te staan. Dus je kan maar beter voorbereid zijn”, oppert Luc Verbist, CIO van De Persgroep.

Het is een probleem dat zowel de kleine als grotere bedrijven aanbelangt. Pepijn Palmans: "Een overgrote meerderheid van de Belgische KMO’s heeft nog lokale infrastructuur in eigen beheer. Bij een stroomonderbreking zullen deze lokale data en applicaties niet langer beschikbaar zijn en word je ook per e-mail onbereikbaar. Ook medewerkers die van thuis uit of mobiel werken in regio’s die niet afgesloten werden van het net, zullen niet langer aan kritische data en applicaties kunnen."

Multi-site

Er is, volgens Palmans, echter één bepaald type van bedrijven voor wie een stroomonderbreking zo mogelijk een nog grotere impact heeft: de multi-site bedrijven of bedrijven met verschillende vestigingen die hun IT-infrastructuur vaak op één centrale hoofdlocatie hebben opgesteld. "Op het moment dat de stroom op de hoofdlocatie wordt onderbroken, heeft dit een impact op alle andere vestigingen. Data en applicaties zijn bijgevolg voor de andere vestigingen ook niet langer beschikbaar en de activiteiten vallen noodgedwongen op alle locaties stil. Dat is inclusief alle contacten met partners, klanten en leveranciers, die veelal communiceren via digitale kanalen."

En daar komt nog de factor compliancy bovenop, voegt Luc Costers, VMware country manager Belux, er nog aan toe: "Een organisatie wordt vaker voor de rechter gedaagd op momenten dat ze faalt in haar dienstverlening of niet voldoet aan bepaalde normen. Dit maakt organisaties voorzichtiger." Mede daarom wordt steeds vaker naar datacenters gekeken als oplossing, toch minstens voor volledige backups en disaster recovery omgeving wanneer de eigen serveromgeving onbeschikbaar zou raken."

Wekenlang zonder stroom

Maar, met het onderzoek hierboven in het achterhoofd: hoe veilig zijn uw data en toepassingen in een datacenter? We nemen het voorbeeld van Interxion, een datacenter in Zaventem. "De klanten van Interxion hoeven zich geen zorgen te maken", verzekert ons managing director Frederik Dewulf: "Het datacenter beschikt over maar liefst 11 dieselgeneratoren die het datacenter op hun eentje wekenlang operationeel kunnen houden, onder meer via een speciaal mechanisme om de dieseltanks bij te vullen terwijl de generatoren werken."

Voor de levering van nieuwe benzine heeft Interxion contracten afgesloten met drie verschillende leveranciers als ‘Priority One Customer’. "De derde leverancier is in het buitenland. Mocht bij langere onderbrekingen de dieselbevoorrading in het gedrang komen, verzekert het contract met de buitenlandse dieselleverancier de toevoer", vult Frederik Dewulf aan. 

U kunt natuurlijk ook het buitenland inschakelen op een andere manier, merkt Davor Jakic, systems integrator BT Advise bij BT Benelux, op: "Afhankelijk van de aard van uw bedrijf en uw operationele behoeften kunt u andere datacenters of service providers inschakelen die bijvoorbeeld in de buurlanden zijn gevestigd. Zo kunt u ervoor zorgen dat u niet afhangt van één enkel stroomnetwerk. Als dan bijvoorbeeld in België alle stroom uitvalt, kan uw disaster recovery datacenter in Nederland probleemloos blijven draaien."

Op 5 februari organiseert Smart Business en ZDNet.be een (gratis) seminarie over datacenters. Meer info over dit seminarie vindt u op: www.businessmeetsit.be .

Advertentie