Nieuws

Windows 10 kan pc-markt flinke zet geven

Er zijn wereldwijd zo'n 600 miljoen pc's in gebruik die ouder zijn dan vier jaar. Als zelfs maar een deel daarvan vervangen wordt door een nieuwe Windows 10-machine, is dat uitstekend nieuws voor de computerindustrie.

Honderden miljoenen pc’s zijn aan het verouderen. Een groot deel van de eigenaars die Windows 8 links hebben laten liggen, zijn waarschijnlijk wel bereid om naar een Windows 10-machine over te stappen.

Renee James, voorzitster bij Intel, laat zich op de Credit Suisse Technology Conference alvast zeer positief uit over de vooruitzichten die dat voor haar bedrijf en de pc-markt in het algemeen zal meebrengen. Volgens haar gaat het om een “perfect storm”, met goede macro-economische cijfers, een verouderend computerpark en een nieuw OS dat eraan komt. Het resultaat: hordes computerbezitters die de komende maanden waarschijnlijk naar een nieuwe machine zullen upgraden.

[related_article id=”160534″]

James is dan ook “erg enthousiast en optimistisch” over wat Microsoft met Windows 10 doet. “Ze zijn uitzonderlijk responsief op de noden van klanten”, zo laat ze zich ontvallen. Ook bij HP zijn soortgelijke geluiden te horen.

Welkom terug, Start
Zowat alle grote pc-bouwers zullen Windows 10 ondersteunen als het OS volgend jaar uitkomt. De meeste zijn al volop drivers en producten voor het nieuwe besturingssysteem aan het voorbereiden. AMD’s Carrizo-chip bijvoorbeeld kan specifiek van nieuwe features in Windows 10 gebruikmaken. Welke dat zijn wordt volgend jaar bekendgemaakt.

Volgens Dell lost Windows 10 ook een heleboel usability-problemen op waarmee Windows 8 de gebruikers opzadelde. Zo zullen bijvoorbeeld veel bedrijven (waar nu nog Windows 7 draait) blij zijn om te horen dat de Start-knop zijn comeback maakt.

Met het nieuwe OS is het ook veel gemakkelijker om software te schalen, zodat het draait op zowel telefoons, als tablets als pc’s.

Ontsnappen aan Vista
Hoe groot de impact van Windows 10 precies zal zijn, is nog koffiedik kijken, maar waarschijnlijk zal die niet zo groot zijn als bij Windows 7, klinkt het bij het marktonderzoeksbureau IDC.

Niet alleen kwam Windows 7 als een ontsnappingsroute voor het als afschuwelijk beschouwde Windows Vista, in die tijd was ook de pc nog hét dominante toestel. Nu vormen telefoons en tablets een goed alternatief voor computers.

Kinderziektes afwachten
Waarschijnlijk zullen het in eerste instantie consumenten zijn die de verkoop van Windows 10 zullen stuwen. Bedrijven zullen waarschijnlijk even wachten tot de eerste upgrades de kinderziektes hebben rechtgezet. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business