Bedrijven verloren dit jaar liefst vier keer zoveel data als in 2013. Dat heeft IT-dienstverlener EMC berekend in een wereldwijd onderzoek naar gegevensbescherming.

Bedrijven verloren dit jaar liefst vier keer zoveel data als in 2013. Dat heeft IT-dienstverlener EMC berekend in een wereldwijd onderzoek naar gegevensbescherming.

Dataverlies en uitval van IT-systemen (downtime) kost bedrijven dit jaar 1.360 miljard euro. Dat is een erg groot en moeilijk te bevatten getal. Het is bijna de helft van het bruto binnenlands product van Duitsland, merkt EMC op in zijn onderzoeksrapport, de EMC Global Data Protection Index. Daar staan enkele interessante bevindingen in.

Geen herstelplan
Bedrijven verloren in 2014 gemiddeld 400 procent meer data dan in het jaar ervoor. Dat lijkt op zich niet vreemd, aangezien de hoeveelheid data ook explosief toeneemt. Volgens EMC is het aantal incidenten waarbij gegevensverlies optreedt wel afgenomen.

Verontrustend is dat zeven op de tien bedrijven (71%) er niet zeker van zijn dat ze hun werk kunnen hervatten na een ramp of storing, en daarbij alle informatie kunnen redden of herstellen. De helft van de ondernemingen (51%) heeft ook geen rampenplan voor nieuwe technologieën die de bedrijfswereld momenteel veroveren, zoals big data, mobiele technologie en de hybride cloud. Op eventuele problemen met alle drie is slechts 6 procent voorbereid.

Nederlandse bedrijven wel goed voorbereid
EMC ziet wel verschillen tussen landen in databescherming. China, Hongkong, Nederland, Singapore en de VS zijn het best voorbereid. Het slechtst presteren Zwitserland, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten.

Ook opvallend: bedrijven die werken met meerdere leveranciers verliezen driemaal meer data dan bedrijven die het bij eentje houden (een single vendor in het jargon).

Drie werkdagen verlies
Twee derde van de bedrijven heeft het afgelopen jaar te maken gehad met dataverlies of uitval. Downtime van IT-systemen, de ongeplande variant, leidt gemiddeld tot 25 uur productiviteitsverlies zegt EMC, oftewel drie werkdagen.

Het onderzoek werd in de nazomer uitgevoerd door Vanson Bourne onder 3.300 IT-beslissers van grotere ondernemingen in 24 landen, waar België niet bijhoort. Bijna twee derde van deze IT-beslissers (62%) is niet overtuigd dat ze de hybride cloud, big data en mobiele omgevingen voldoende kunnen beschermen.

Op 11 december organiseert Smart Business en ZDNet.be een (gratis) seminarie over business continuity. Meer info over dit seminarie vindt u op: www.businessmeetsit.be.