Na Google reageren ook Bing en Yahoo op aanvragen die binnenkomen naar aanleiding van het Europese oordeel over vergeetrecht.

Advertentie

Yahoo en Microsofts Bing zijn beide ook begonnen met het behandelen van aanvragen voor het verwijderen van zoekresultaten in Europa, in navolging van Google.

Bing had in juli al een online formulier geplaatst waarmee gebruikers zo’n aanvraag konden indienen. Maar volgens Forget.me, een website van reputatiemanagementbedrijf Reputation VIP, zijn de eerste verwijderingen nu een feit.

Volgens het bedrijf gaat het om 699 aanvragen sinds 23 juli, die in totaal 2362 websites betreffen. 79 daarvan zouden van Bing antwoord hebben ontvangen.

Sinds het Europees Gerechtshof in mei besliste dat burgers het recht hebben om “inadequate, irrelevante of verouderde” data over zichzelf te laten verwijderen uit zoekresultaten, heeft Google al meer dan 174.000 aanvragen binnengekregen voor meer dan 600.000 URL"s, waarvan uiteindelijk 41,5 procent uit de zoekresultaten geweerd wordt.

Alleen nog binnen Europa
Zowel Yahoo als Bing verklaart dat het werkt aan een zo optimaal mogelijk proces om elke aanvraag nauwkeurig te bekijken en de balans te vinden tussen individuele privacy en het recht op vrije meningsuiting en vrij verkeer van informatie.

Voorlopig geldt het oordeel overigens nog enkel binnen de lokale Europese versies van de drie zoekmachines. Er wordt echter verwacht dat de Europese datawaakhonden binnenkort Google en z’n rivalen zullen verplichten om de gewraakte resultaten ook buiten Europa uit hun lijsten te weren.

Advertentie