Wat hebben Oracle, Google en Amazon gemeen? Alle drie openden ze recent een datacenter op Europese bodem. En zij zijn niet de enige.

Advertentie

Wat hebben Oracle, Google en Interoute gemeen? Alle drie open ze datacenters in Europa. Oracle doet dat in Duitsland, Interoute in het Verenigd Koninkrijk en Google in Nederland. “Ook Salesforce.com en Microsoft gaven al aan om meer datacenters in Europa in te schakelen”, vertelt Erik Luysterborg van Deloitte Enterprise Risk Services. “Deze initiatieven zijn geen uitzondering. Bedrijven er opteren meer en meer voor dat hun data op Europees gebied blijven.”

België

Met de Europese datacenters duikt een soort van tussenlaag op. Veel data bevinden zich enerzijds in Belgische datacenters, die eveneens door partijen als InterXion, LCL of telecomoperatoren (Belgacom, Colt,…) worden uitgebreid.

Wallonië was inzake publieke datacenters altijd een beetje op het achterplan, al maken de datacenters van NRB en Cofeley (dat recent de deuren van een nieuw datacenter opende) dat deels goed.

Amazon

Anderzijds zijn er natuurlijk de datacenters van grote public cloud diensten, als Amazon, die zich traditioneel vaak buiten Europa bevinden. Maar ook Amazon kondigde recent aan om een datacenter te openen, meer bepaald in Duitsland.

Amazon kreeg regelmatig kritiek te verduren dat het nog niet aanwezig was op het Europese continent, maar enkel in Ierland. "Europese bedrijven, en zeker de Duitse, zijn behoorlijk gevoelig aan het feit dat hun data het land zouden verlaten", vertelt Andreas Olah, analist bij IDC. "Zeker als het om persoonlijke of confidentiële data gaat."

Op 11 december 2014 organiseert Business Meets IT een (gratis) dubbelseminarie waarop u alles te weten komt over business software en business continuity, en dit onder de noemer "Meet The Experts". Meet info opde webisite van Business Meets IT.

Advertentie