Nieuws

Google wil dat Amerikaanse privacyregels ook voor Europeanen gelden

Terwijl Google in de clinch ligt met de Europese Commissie, verdedigt het bedrijf in de VS net de rechten van Europese burgers.

Google wil dat ook Europese burgers gebruik kunnen maken van de Amerikaanse privacyregels. Concreet moeten Europeanen de V.S. voor de rechter kunnen dagen als hun privacy door Amerikaanse overheidsdiensten is aangetast, zo vindt Google.

De oproep van Google komt er op het moment dat hoge Europese en Amerikaanse justitieambtenaren elkaar ontmoeten in Washington. Het bedrijf heeft de maatregel al aangekaart bij president Obama, die in het verleden trouwens al beloofde dat hij zo’n uitbreiding van de Amerikaanse wetgeving zou proberen te forceren.

[related_article id=”158578″]

Dat wetsvoorstel was gelinkt aan een Europees-Amerikaanse overeenkomst over privacy waarbij ook afgesproken zou worden om informatie te delen om misdaden en terrorisme te bestrijden. Het voorstel kwam er vooral als antwoord op de vele buitenlandse strijders die in Syrië gingen vechten.

Bedreiging van ISIS
Google erkent de bedreiging van ISIS, maar stelt dat de balans nu te veel overhelt naar de belangen van overheden en te weinig rekening houdt met de rechten van individuen, rechten die nochtans in de “Universele Verklaring van de Rechten van de Mens” staan.

De wet zou Europese burgers dezelfde rechten geven zoals Amerikaanse burgers die al langer hebben onder de zogenaamde Privacy Act. Volgens Google is het omgekeerde al wel in voege: Amerikanen kunnen in de meeste Europese landen van dezelfde privacywetten gebruikmaken als eigen burgers.

Google hoopt dat de nieuwe wet de relaties tussen de V.S. en Europa opnieuw beter maakt. Na de onthullingen van Edward Snowden vonden veel Europese leiders dat Washington te ver ging in zijn spionage-inspanningen, zeker op het oude continent.

In de clinch
Terwijl Google in de V.S. opkomt voor de rechten van Europeanen, voert het in Europa zelf een heel andere strijd. De Europese Commissie ligt met het bedrijf immers overhoop over zaken als privacy, marktverstoring en intellectuele eigendom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business