Nieuws

Beetje winst voor worstelend HTC

De Taiwanese smartphonefabrikant HTC kan dankzij de One M8 en de Desire-reeks een kleine winst van 19 miljoen dollar boeken.

Zowat negentien miljoen dollar. Dat is de winst die HTC in het derde kwartaal van zijn boekjaar heeft gemaakt.

Dat cijfer is maar een kwart van de winst van de drie maanden daarvoor, maar het is wel een enorme verbetering tegenover het derde kwartaal van 2013. Toen moest HTC zijn eerste verlies in tien jaar slikken.

[related_article id=”161563″]

Dat wil niet zeggen dat HTC zijn schaapjes al op het droge heeft. De omzet tikte af op 1,38 miljard dollar, dat is 11 procent lager dan vorig jaar en 35 procent lager dan in het tweede kwartaal, toen de One M8 werd gelanceerd.

Geen schaalvoordeel
Als een van de weinige pure telefoonfabrikanten die er nog zijn, heeft HTC het moeilijk om op te boksen tegen rivalen als Apple en Samsung (hoewel die laatste het ook niet bijster goed doet). HTC mist de middelen en het schaalvoordeel om efficiënt te concurreren in het premiumsegment. Jonge honden als Xiaomi en het Chinese conglomeraat Huawei bezorgen HTC dan weer kopzorgen in de lagere prijsregionen.

Tot nu steunde HTC vooral op de verkopen van zijn vlaggenschip, de One, maar het bedrijf is van plan  om zijn productportfolio uit te breiden. Zo moet de Desire-reeks ook de budgetbewuste consumenten kunnen verleiden. Precieze cijfers over welke telefoon nu het best verkoopt, geeft HTC echter niet.

Uitdagend kwartaal
HTC omschrijft dit kwartaal als “uitdagend” en laat weten dat de HTC One M8 en Desire-reeks “standhouden en hun marktaandeel zelfs kunnen uitbreiden, ondanks de zware concurrentie”. Specifiek de Desire 610 en 510 zouden het goed doen in de VS en Europa, terwijl de Desire 816 “solide” presteert in Taiwan, China, India en het Midden-Oosten. De Desire 820, uitgerust met een 64-bit octacoreprocessor, kent dan weer zwakke verkopen in China, maar kan op “steun van de grote operators” rekenen.

In China ondervindt HTC veel concurrentie van Xiaomi, dat onlangs de derde grootste gsm-bouwer ter wereld is geworden. HTC, dat nog maar enkele jaren geleden een dominante speler was en in 2008 het allereerste Android-toestel lanceerde, zit niet eens meer in de top 5.

Lollipop
Eerder deze maand lanceerde HTC de Desire Eye, een smartphone die de nadruk legt op fotografie en het maken van selfies. Het introduceerde ook de Re, een draagbaar cameraatje dat je draadloos kan verbinden met je smartphone. HTC bouwt ook de nieuwe Nexus 9-tablet voor Google, het eerste apparaat met Android 5.0 Lollipop.

Voor het vierde kwartaal verwacht HTC een omzet van 1,4 tot 1,57 miljard dollar, wat meer is dan waar analisten van uitgingen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business