Nieuws

Is een remote wipe een te ruwe aanpak van BYOD?

De meerderheid van de werknemers zou een persoonlijk mobiel apparaat niet voor het werk gebruiken als hun werkgever het op afstand kan wissen.

<img src="//cdn.minoc.com/thumb/600-600/i/2014/44/prullenbak_kl.jpg" />

Zeven op tien van de werknemers zou een persoonlijk mobiel apparaat niet voor hun werk gebruiken als hun werkgever het op afstand kan wissen. Dat blijkt uit een enquête door ZixCorp onder 1000 werknemers. Tegelijk geeft tweederde van de respondenten aan dat ze met hun apparaat toegang tot bedrijfsgegevens hebben.

De meeste BYOD-policy’s bevatten een clausule die de werkgever het recht geeft om bedrijfsgegevens of zelfs de volledige inhoud van een mobiel apparaat te wissen. Dat suggereert dat de meeste werknemers uit het onderzoek van ZixCorp de kleine lettertjes van hun BYOD-policy niet gelezen hebben. Door die policy klakkeloos te ondertekenen, gaven ze aan hun werkgever het recht om hun smartphone te wissen als die gestolen wordt of verloren raakt, terwijl ze het daar niet mee eens zijn.

Elke drie minuten

Volgens ZixCorp gebeurt er elke drie minuten een remote wipe van een mobiel apparaat. Soms levert dat problemen op. IT’ers maken ook wel eens fouten, en zo zijn er al verhalen bekend van werknemers die het bedrijf verlaten en plots merken dat al hun persoonlijke apps, gegevens en foto’s van hun smartphone gewist zijn. En werknemers die zich met criminele zaken inhouden kunnen hun IT-departement vertellen dat hun telefoon gestolen is in een poging om bewijsmateriaal te laten uitwissen.

Twee op vijf van de respondenten van de ZixCorp-enquête zou enkele uren tot zelfs een paar weken wachten voor ze hun gestolen of verloren telefoon aan de IT-afdeling zouden rapporteren, uit vrees voor de remote wipe. Dat creëert uiteraard een groter risico op gegevensverlies voor het bedrijf. Er zijn al financiële instellingen die in hun BYOD-policy vereisen dat werknemers een gestolen of verloren telefoon binnen de 24 uur moeten rapporteren.

Dieven kunnen een gestolen apparaat echter snel uitschakelen of in vliegmodus zetten, waardoor het geen connectiviteit meer heeft. Remote wipe is dus gemakkelijk te omzeilen en daarom misschien een wat te ruwe aanpak van BYOD-beveiliging.

In samenwerking met CIO.com.

Op 4 november 2014 organiseert Business Meets IT een seminarie waarop u alles te weten komt over mobile business en apps. We bekijken welke apps en bedrijfsprocessen mobiel gaan en wat dit voor uw bedrijf betekent. Hoe mobile apps ontwikkelen, beveiligen en uitrollen? Meer info over dit seminarie en over onze populaire seminariereeks vindt u op www.businessmeetsit.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business