Nieuws

Zeven managementlessen van Mike Tyson

"Mike Tyson: Undisputed Truth" is de enige biografie van de legendarische bokskampioen Mike Tyson. Een rit in een achtbaan. Vaak tragisch en hilarisch. Soms grappig en megalomaan. Een verhaal waar heel wat managers en ondernemers van kunnen leren. Enkele lessen.

 

“Mike Tyson: Undisputed Truth” is de enige biografie van de legendarische bokskampioen Mike Tyson. Een rit in een achtbaan. Vaak tragisch en hilarisch. Soms grappig en megalomaan. Een verhaal waar heel wat managers en ondernemers van kunnen leren. Enkele lessen.

1. Opleiding is alles

Veel lager van afkomst dan Mike Tyson lijkt onmogelijk. De man heeft zijn vader (een pooier) nooit gekend. Zijn moeder stapelde de schulden op, was alcoholiste en liet zich voor seks betalen. Hun huis zat constant vol met prostitués.

Tyson zelf schuimde van kinds af aan de straat af (Brownsville in New York City ) en werd kruimeldief en inbreker. In een jeugdgevangenis kwam hij in contact met de gevangenisdirecteur die zijn bokstalent opmerkte en hem doorverwees naar een topcoach (Cus D’Amato). Die nam hem op in zijn gezin en vormde de zwaarlijvige gangster om tot de jongste (19 jaar) wereldkampioen zwaargewichten ooit.

2. De aanval is de beste verdediging

Met Tyson was het altijd blitzkrieg. Waar andere boksers in de eerste ronde hun tegenstander aftastten, ging Tyson er meteen vol tegenaan. Door zijn snelle vuisten en grote kracht, haalden veel boksers het einde van de eerste ronde niet. Zij die dat wel deden, kregen het in ronde twee en drie zo zwaar te verduren dat ze opgaven of alsnog knock out gingen. Dat maakte Tyson niet echt populair bij wedstrijdorganisatoren, gokkantoren en bookmakers, want spannend was het vaak allerminst.

3. Arrogantie helpt (met mate)

Tyson stond bekend om zijn agressie. Hij was een meedogenloze bokser. De man had een vrij zachtaardig karakter, maar daar viel tijdens of na het boksen niets van te merken. Zijn uiterst arrogante houding boezemde ontzag in bij vriend en vijand.

4. Focus

Ondanks dat zijn privéleven vaak een puinhoop was, bleef Tyson wel nog sportieve successen boeken. Een eigen manier om werk en privé van mekaar te scheiden, maar ook puur zelfbehoud. “Als ze in de boksring op punt staan om je in mekaar te rammen, dan blijf je sowieso wel bij de les”, zei hij laconiek.

5. Lees de kleine lettertjes

Tyson werd tijdens zijn carrière al te vaak opgelicht. Enerzijds door zijn eigen manager die hem, op basis van een wurgcontract, meer geld aftroggelde dan nodig. Anderzijds door zijn eerste vrouw, actrice Robin Givens, die mooi weer maakte met zijn fortuin.

6. Let op de kleintjes

Tijdens zijn profcarrière won Mike Tyson 50 partijen (waarvan 44 door knock-out), en verloor er 6. Hij verdiende hiermee in totaal maar liefst 400 miljoen dollar, maar hij had een gat in zijn hand, kocht bijvoorbeeld honderden auto’s en deelde zijn geld vaak uit. Tijdens de laatste jaren van zijn carrière bokste Tyson vooral om zijn schulden te kunnen afbetalen.

7. Geloof altijd in een comeback

In 1992 wordt Tyson veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor (vermeende) verkrachting van een 18-jarig meisje. Daarvan zat hij er drie jaar uit. Kort na zijn vrijlating werd hij positief getest op het gebruik van marihuana. Toch kroop Tyson uit het dal. Hij werd veganist, bokspromotor, acteur (in onder andere de succesfilm The Hangover) en reist nu de wereld af met zijn levensverhaal.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business