Microsoft en Dell lanceren een "Azure-in-the-box" voor bedrijven die Azure-functionaliteit willen in hun eigen datacenters.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Op een evenement in San Francisco heeft Microsoft zijn plannen onthuld voor wat officieel het Microsoft Cloud Platform System heet.

Samen met Dell als hardwarepartner gaat Microsoft vooraf geassembleerde serverracks aanbieden die Windows Server 2012 R2, System Center 2012 R2 en Windows Azure Pack draaien. Azure Pack (dat aanvankelijk Windows Azure Services for Windows Server heette) biedt gebruikers dezelfde functionaliteit aan als bepaalde Azure-technologieën, maar dan voor datacenters die op de eigen sites staan.

Het gaat onder meer over een portaal om websites te beheren, virtuele machines, schaalbare webhosting en Service Bus, een portaal om cloudvoorzieningen te beheren.

Het Cloud Platform System zou vanaf volgende maand beschikbaar moeten komen voor bedrijven. Prijzen of informatie over licenties zijn nog niet beschikbaar.

Stille dood
De geruchten over zo’n oplossing gaan al enkele maanden mee en het is ook niet de eerste keer dat Microsoft er zich aan waagt. In 2010 werkte het bedrijf aan Windows Azure Appliances, een min of meer gelijkaardig systeem dat met verschillende hardwarepartners werd opgestart. Dat project stierf echter een stille dood.

Hoewel Dell voorlopig de enige hardwarepartner is, zegt Microsoft open te staan voor andere fabrikanten. De sterke integratie en certificatie die Microsoft en Dell kunnen bieden, vormen wel een sterke troef voor geïnteresseerde ondernemingen en overheidsklanten, meent Microsoft.

Meer vrijheid voor verkopers
In San Francisco kondigde Microsoft trouwens ook aan dat het CoreOS-Linux toevoegt aan het handjevol Linux-varianten die klanten virtueel kunnen draaien op Azure. Volgens het bedrijf zou dit vooral jonge ondernemingen moeten aanspreken vanwege de zogenaamd “containerization technology”.

Daarnaast liet Microsoft weten dat alle verschillende Azure-winkels (Azure Store, virtual machine gallery en Azure Data Marketplace) in één nieuwe winkel zullen samengevoegd worden. Derden die er software en diensten verkopen zullen ook meer vrijheid krijgen in de manier waarop ze dat mogen doen.