Nieuws

Dropbox verliest gegevens van klanten

Dropbox heeft aan een aantal van zijn gebruikers gemeld dat ze data van hen zijn kwijtgespeeld, door een bug in de Selective Sync-functie.

De populaire cloudopslagdienst Dropbox heeft toegegeven dat gegevens van zijn klanten kwijt zijn geraakt.

Een van de getroffen gebruikers heeft een e-mail gekregen van Dropbox. Daarin laat het bedrijf weten dat een klein aantal mensen getroffen is door een fout in de Selective Sync-functie. Met Selective Sync kunnen gebruikers zelf aangeven welke mappen en bestanden Dropbox moet synchroniseren. Bepaalde bestanden werden per ongeluk gedeletet toen Selective Sync actief was en Dropbox werd afgesloten of heropgestart.

[related_article id=”161920″]

Compensatie
Dropbox leidt de gebruikers naar een webpagina waar ze kunnen nakijken welke bestanden bij het incident betrokken waren en of Dropbox erin geslaagd is om ze terug te halen. Als compensatie krijgen de slachtoffers een jaar gratis Dropbox Pro aangeboden.

Dropbox zelf bevestigt dat de mail legitiem is, maar heeft noch op zijn blog, noch op zijn sociale media-accounts al melding gemaakt van het voorval. Het bedrijf zegt wel dat de fout ondertussen is opgelost en niet meer zou mogen voorkomen.

Het is niet de eerste keer dat Dropbox in de problemen komt. In 2011 moest het bedrijf toegeven dat het per ongeluk code op zijn website had geplaatst waarmee elk willekeurig account te bekijken was. In 2012 werden wachtwoorden en log-ins gestolen van andere websites waarmee ook Dropbox-accounts konden ontsloten worden. Zo’n incident heeft zich net vandaag trouwens nog eens voorgedaan.

Dropbox onder druk
Door de zware concurrentiestrijd rond clouddiensten (met onder meer Apple, Google en Microsoft als belangrijkste kemphanen) zijn de prijzen fiks naar beneden gegaan. Dat heeft er al voor gezorgd dat bijvoorbeeld Box, een concurrent van Dropbox, zijn beursgang heeft uitgesteld.

Dropbox zelf is nog altijd een onafhankelijk bedrijf, maar zijn zakenmodel staat onder druk nu iedereen die een Appleproduct koopt, een Microsoft Office-abonnement afsluit of van Google Apps gebruikmaakt, (bijna) gratis opslagruimte krijgt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business