De Europese Commissie en data-industrie gaan een partnerschap aan ter waarde van 2,5 miljard euro om big data een boost te geven in Europa.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Elke minuut wordt wereldwijd bijna 1,7 miljoen gigabytes aan data gegenereerd. Big data is dan ook één van de belangrijkste uitdagingen van de toekomst. De Europese Commissie heeft daarom aangekondigd dat het samen met de data-industrie in Europa 2,5 miljard euro in de sector pompt over een periode van vijf jaar.

De EU neemt daarvan 500 miljoen euro voor zijn rekening, die afkomstig is uit het innovatiebudget Horizon 2020. De overige 2 miljard komt van de onderzoekssector en privébedrijven, waaronder Atos, Nokia, Orange, SAP en Siemens. De investering is bedoeld om onderzoek en innovatie in big data te stimuleren, en de sector te versterken. Het geld dient daarnaast ook voor de ondersteuning van zogenaamde ‘Innovation Spaces’, een soort incubators waar geëxperimenteerd kan worden met zowel eigen als open data.

De datasector groeit 40 procent per jaar en zal in de komende jaren garant staan voor honderdduizenden nieuwe jobs. Bedrijven die hun beslissingsmakingsproces baseren op big data zien hun productiviteit stijgen met 5 tot 6 procent. “Data is de motor en fundering van de toekomstige economie,” zegt uittredend Eurocommissaris Neelie Kroes in een persbericht. “Elke organisatie heeft die bouwstenen nodig om beter en efficiënter te werken, van boerderij tot fabriek, van het labo tot de winkelvloer.”