Nieuws

Tien manieren om Web-scale IT in te voeren

Gartner introduceerde recent de term Web-scale IT. Dit houdt in dat we meer moeten kijken naar de IT-modellen van cloud-gebaseerde bedrijven, zoals Google, Facebook, Netflix en Amazon om van hen te leren en hun IT-aanpak toe te passen op de eigen organisatie. Velen zullen hierop zeggen: Hoe doen we dit? Wij verkopen tastbare producten, geen online diensten, dit past niet bij ons. Niettemin kunnen we van hen leren.

Tien manieren om Web-scale IT in te voeren

Gartner introduceerde recent de term Web-scale IT. Dit houdt in dat we meer moeten kijken naar de IT-modellen van cloud-gebaseerde bedrijven, zoals Google, Facebook, Netflix en Amazon om van hen te leren en hun IT-aanpak toe te passen op de eigen organisatie. Velen zullen hierop zeggen: Hoe doen we dit? Wij verkopen tastbare producten, geen online diensten, dit past niet bij ons. Of, wij hebben een kleine organisatie met een beperkt aantal medewerkers en geen miljarden omzet. Niettemin kunnen we van hen leren. Het is niet de bedoeling dat we hun business model kopiëren. We moeten wel leren van hun succesvolle aanpak van de IT-infrastructuur, herbekijken hoe we dingen doen en dit dan toepassen op de eigen organisatie.

De grote cloudspelers zoals Google, Facebook en Amazon zetten vaak traditionele IT-modellen op hun kop. Gartner voorspelt dat tegen 2017 ongeveer 50% van de wereldwijde bedrijven een Web-scale IT benadering zullen hanteren. Hoe pakken we dit nu aan om bij die 50% te horen.

1. Koester talent in je organisatie

Het is algemeen geweten dat de cloudspelers dingen gewoon anders doen. Ze gebruiken het talent in de organisatie om een nieuwe kijk te krijgen op servers, storage, network hardware. Kijk daarom goed naar het talent dat je in huis hebt en creëer een cultuur waarbinnen medewerkers voorstellen kunnen doen om dingen anders te doen en maak van hen change ambassadeurs.

2. Deel

Google, Facebook en Amazon delen hun strategische IT-plannen als ‘best practices’. Bezoek virtueel hun data center, kijk naar hun data center plannen om te zien hoe zij de infrastructuur beheren, de efficiëntie verbeteren, energie besparen, monitoren en kosten verlagen.  

3. Flexibel

Deze spelers behoren tot de grootste in de wereld maar toch blijven ze flexibel. Systemen en processen worden zo opgezet dat ze snel kunnen reageren op verandering, zonder dat bij de minste verandering een upgrade van het systeem vereist is.

4. Applicatie-gericht

Deze bedrijven weten exact wat er gebeurt op hun netwerk.  Ze kennen de toepassingen die op het netwerk draaien, ze weten hoe deze ontwikkeld zijn en wat de performantie is van deze applicaties. Alle bedrijven zouden deze kennis moeten ontwikkelen.

5. Corporate appstore

Hoe bereiken de applicaties de gebruiker? Enterprise apps stores doen stilaan hun intrede. Je hoeft niet persé een tech-reus te zijn om op een kostefficiënte manier een app store op te zetten waar medewerkers ongestraft applicaties kunnen downloaden die hun productiviteit verbeteren en waarbij u de controle houdt over de beveiliging van de infrastructuur.

6. Transparantie en open-source

De laatste jaren lag de focus op meer doen met minder. Door de invloed van sociale media zijn consumenten en zakelijke klanten veeleisender geworden. Door de interactiviteit en de dialoog , verwachten ze transparantie. Waar gaat hun budget naar toe? Wat krijgen ze ervoor? Wat zijn de alternatieven? Deze trend wordt doorgetrokken voor IT-infrastructuur: open source, collaboratieve software en de medewerker die over de skills om ermee te werken, kan de besluitvorming beïnvloeden. Want open source verlaagt nu eenmaal de kosten.

7. DevOps

Experimenteren wordt meestal als negatief  beschouwd, maar noem het innovatie en dan is het plotseling geen risico meer maar een opportuniteit. DevOps, waarbij ontwikkelaars zij aan zij werken met operations, zorgt ervoor dat er sneller resultaat geleverd wordt, dat resultaat verbetert  daarenboven ook nog eens de klantenervaring.

8. Next generation cloud

Het is belangrijk dat de cloud benadering aangepast is voor de steeds wijzigende bedrijfsnoden. Een hybride aanpak, waarbij verschillende cloud platformen en architecturen geïntegreerd worden, is daarom aangewezen. En indien men bezorgd is over het verlies van controle over de infrastructuur, dan is er maar één bedenking: bij Google, Amazon, ect. liggen ze er alvast niet wakker van.

9. Commerciële opportuniteiten

Een succesvolle Web-scale IT aanpak creëert ook opportuniteiten. Niets houdt u tegen om de eigen aanpak te commercialiseren voor andere organisaties. Er zijn al voorbeelden van bedrijven die dit op een succesvolle manier doen.

10. Klantgerichte organisatie geënt op verandering en innovatie

Een cultuurverandering binnen een bedrijf heeft tijd nodig. Maar de uitrol van Web-scale IT in de organisatie kan alleen maar succesvol zijn als men bereid is om de IT benadering te herdenken, bereid is om dingen anders te doen en de medewerkers zo aan te moedigen dat innovatie en verandering als een opportuniteit gezien wordt.

Is Web-scale IT nu het nieuwste modeverschijnsel of is het een trend die blijft? De conclusie is dat het draait om het verbeteren van de klantenervaring en dat we steeds van anderen kunnen leren.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business