Datawetenschappers blijken flink te worden geplaagd door stress en burn-out. Dat komt vooral doordat te veel van ze wordt verwacht.

Advertentie

Datawetenschappers blijken flink te worden geplaagd door stress en burn-out. Dat komt vooral doordat ze in een rol worden gedwongen die niet bij hun karakter past.

Dit blijkt uit een onderzoek van analisten van SAS onder zeshonderd datawetenschappers in Engeland en Ierland. Een kwart van de mannen onder hen zegt zwaar gestrest te zijn, 27 procent houdt het bij licht gestrest. Voor de dames onder de datatechneuten liggen deze cijfers nog hoger, op 28 en 30 procent.

Te veel gevraagd
Het rapport van SAS heeft ook een verklaring voor deze stress. Meestal strookt het karakter van de gemiddelde datawetenschapper niet met wat het bedrijf van hem of haar verlangt. De resultaten van een psychologisch onderzoek naar de persoonlijkheid van de typische datawetenschapper werden vergeleken met de vaardigheden die ondernemingen vragen.

De datawetenschapper is doorgaans goed in techniek, analyse en logica. Maar het blijkt dat bedrijven nog meer verlangen. De strategie van een onderneming kan immers afhangen van de resultaten.

De beoefenaars van het beroep kunnen daar echter nog niet voldoende ervaring voor hebben. Het beroep is nog relatief jong is en de helft van de ondervraagden werkt nog maar drie jaar in zijn vak.

Een groot aantal van hen gaat zich te zeer gedragen naar wat van hen wordt verwacht, terwijl dat niet in hun aard past. "Dat leidt altijd tot stress en burn-out", zo waarschuwen de schrijvers van het rapport. Zij concluderen dat de taken van een datawetenschapper beter gedefinieerd moeten worden, zodat managers ook beter de personen met de juiste eigenschappen kunnen werven.

De eenhoorn
De huidige datawetenschapper wordt geplaagd door vier klassieke oorzaken van werkstress:

1. communicatieproblemen met de baas
2. een slecht omschreven functie
3. wel verantwoordelijkheid hebben maar geen machtiging
4. een tekort aan vaardigheden, door onvoldoende training dan wel te moeilijk werk.

Dit onderzoek verklaart wellicht ook waarom de perfecte bigdatawetenschapper vaak een eenhoorn wordt genoemd: hij is niet te vinden.

Op 4 november organiseert Minoc Data Services een gratis seminarie waarop u alles te weten komt over uw organisatie en het digitale kantoor. Meer info over dit seminarie en over onze populaire seminariereeks vindt u op www.businessmeetsit.be.

Advertentie