Terwijl Android het populairste mobiele besturingssysteem is onder consumenten, blijft iOS in het bedrijfsleven de scepter zwaaien. Met Android L zou Google daar wel eens verandering in kunnen brengen.

In het bedrijfsleven domineert iOS, omdat u er op een veilige manier mee kunt werken. Google heeft beveiliging of beheer nooit echt serieus genomen en door het businessmodel dat op gratis apps focust worden ontwikkelaars niet echt aangespoord om veel te investeren.

Google lijkt eindelijk begrepen te hebben dat het een gelijkaardige aanpak als Apple moet nemen om in bedrijven door te stoten. In Android L zien we twee veranderingen die een grote invloed op mobiliteit in bedrijven zullen hebben.

Bedrijven kiezen voor veiligheid

Android L zal standaard de volledige opslag van mobiele apparaten versleutelen. Daardoor voldoen Android-apparaten out-of-the-box al aan de eisen van de IT-afdeling. Op zijn I/O-conferentie in juni beloofde Google bovendien dat het zijn inspanningen voor beveiliging en beheer gaat opschroeven. Het heeft de laatste jaren dan ook diverse leveranciers van beveiligingstechnologie overgenomen, zoals Divide.

Door een consistent ecosysteem voor beveiliging en beheer aan te bieden dat op alle Android-apparaten draait, zullen IT-afdelingen wereldwijd heel wat minder twijfels hebben om Android te ondersteunen. Daarna zullen de apps wel volgen. Microsoft heeft al aangekondigd dat het aan het werk is aan Office voor Android, waardoor het mobiele platform eindelijk een serieus kantoorpakket krijgt.

Een echt ecosysteem

De tweede verandering is de rationalisatie van het Android-platform zelf. Google is hardwareleveranciers aan het verplichten om meer van de Google-diensten in hun apparaat op te nemen. De gebruikservaring van Android-apparaten zal daardoor consistenter worden. Dat bezorgt niet alleen gebruikers een eenvoudiger wereld, maar ook app-ontwikkelaars en IT-afdelingen.

Door van Android meer een ecosysteem te maken dan een fundering om op te bouwen, zou Google wel eens van hetzelfde netwerkeffect kunnen profiteren als iOS. Ontwikkelaars kunnen dan complexere apps voor Android maken zonder de vrees dat ze niet op alle apparaten werken.

In samenwerking met InfoWorld.com.

Op 4 november 2014 organiseert Business Meets IT een seminarie waarop u alles te weten komt over mobile business en apps. We bekijken welke apps en bedrijfsprocessen mobiel gaan en wat dit voor uw bedrijf betekent. Hoe mobile apps ontwikkelen, beveiligen en uitrollen? Meer info over dit seminarie en over onze populaire seminariereeks vindt u op www.businessmeetsit.be.