Ondernemers verliezen hun vertrouwen in de cloud. Het merendeel vertrouwt cloudopslag niet, maar dat houdt verrassend genoeg niemand tegen om er toch gebruik van te maken.


IT-afdelingen van grote bedrijven maken zich zorgen over de veiligheid en betrouwbaarheid van cloudopslag. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van BT Cloud Compute.

Driekwart van de IT-beslissers ziet beveiliging als de grootste zwakte van de cloud. 49 procent noemt zichzelf zelfs ‘erg of extreem bezorgd’. Dat is een toename van 10 procent tegenover het vorige onderzoek in 2012.

Ondanks de angst voor een gebrekkige beveiliging maakt 70 procent van de ondervraagden wel gebruik van de cloud met hun bedrijf. Verrassend genoeg kiest 50 procent wel voor consumentgerichte clouddiensten. 48 procent van de ondervraagden vind zakelijke clouddiensten te duur, en 44 procent vermoedt dat de consumentencloud even effectief is als diensten specifiek op zakelijke gebruikers gericht.


Cloud is inherent onveilig
In totaal denkt 41 procent dat het gebruik van clouddiensten een inherent veiligheidsrisico inhoudt. Meer dan de helft van de IT-beslissers geeft bovendien aan dat ze het moeilijk vinden om een derde partij, in casu de cloudproviders, te vertrouwen. 26 procent geeft aan daar reden toe te hebben. Zij maakten al eens een lek mee waarbij de clouddienst minstens deels verantwoordelijkheid droeg.

Het ziet er naar uit dat de druk om gebruik te maken van de voordelen van de cloud zo groot is dat eventuele veiligheidsproblemen slechts op de tweede plaats komen. Een slechte perceptie over het nut van de meerprijs van een zakelijke dienst speelt vermoedelijk ook een rol.

Spionagepraktijken van de NSA en het gemak waarmee criminelen zich toegang kunnen verschaffen tot iemands iCloud zullen op hun beurt het vertrouwen in de cloud evenmin gesterkt hebben.

Alvorens je als bedrijf kiest voor een consumentendienst is het verstandig een grondige risicoanalyse uit te voeren. Zakelijke diensten zijn doorgaans veiliger, maar daar betaal je natuurlijk een prijs voor.