HP concurreert met Chromebooks door twee goedkope laptops op de markt te brengen die op nagenoeg dezelfde manier werken. Daarnaast verschijnen er nog twee goedkope tablets uit dezelfde lijn. Allemaal met Windows 8.

Advertentie

HP heeft zijn Stream-lijn uitgebreid met vier nieuwe modellen. Dit in aanvulling op de eerder aangekondigde 14-inchversie. Net zoals het oorspronkelijke 14-inchmodel zijn de nieuwe systemen afhankelijk van de cloud. Hierbij wordt een browser gebruikt om toegang te krijgen tot bepaalde onlinediensten. Dit lijkt veel op de werkwijze van een Chromebook, alleen met de flexibiliteit van Windows 8.

De twee laptopversies zijn de HP Stream 11.6 en de HP Stream 13.3. Beide hebben een scherm met een resolutie van 1.366 bij 768 pixels. Het 13-inchmodel heeft tevens de optie voor een aanraakscherm. De Intel Celeron-processor en 32 GB aan SSD-opslag werken zonder ventilator.

Na een volledige installatie van Windows 8 blijft er echter weinig ruimte over op de SSD voor applicaties en bestanden. Tot de beschikbare kleuren horen onder meer paars en blauw, waardoor de apparaten nogal opvallen in vergelijking met andere budgetlaptops.

Alles in de cloud
Beide modellen krijgen 1 TB online opslag op Microsoft Drive en een abonnement op Office 365. Dit is allebei het eerste jaar gratis. Daar bovenop komt nog een cadeaukaart ter waarde van 25 dollar voor de Microsoft Store. Het 13-inchmodel beschikt daarnaast nog over een 4G-antenne en 200 MB datagebruik per maand. Dit kun je verhogen door bij te betalen.

In plaats van het installeren en draaien van apps en het opslaan van enorme hoeveelheden data, is de Streamlijn vooral bedoeld om op nagenoeg dezelfde manier te werken als een Chromebook. Daarbij zoek je toegang tot apps in de cloud en andere onlinediensten, maar met de mogelijkheid om Windows 8-functies uit te voeren.

Goedkoopste Windows 8-laptops
De kans is groot dat dit de goedkoopste Windows 8-laptops zijn die je momenteel kunt vinden, maar al deze specificaties kunnen zelfs de meest ongedwongen computergebruiker doen krimpen. Tenminste, als je van plan was het systeem te gebruiken als gewone laptop.

De Windows 8-interface reageert snel. Dat is grotendeels te danken aan Microsofts harde werk om het besturingssysteem te optimaliseren voor bijna elke CPU. Om te bepalen of beide modellen net zo goed werken als een normale pc, dien je er eerst langer mee te werken en productiviteitsonderzoeken uit te voeren.

Ook twee tablets
HP brengt ook twee nieuwe tablets op de markt: de HP Stream 7 Tablet en HP Stream 8 Tablet. Deze door Intel aangedreven tablets draaien op een volledige versie van Windows 8 en beschikken over dezelfde OneDrive- en Office 365-deals en ook de cadeaubon. Het 8-inchmodel heeft dezelfde gratis 200 MB 4G-data per maand als de Stream van 13 inch.

Alle vier de nieuwe Streammodellen zijn vanaf november beschikbaar in de Verenigde Staten. De prijzen starten op 200 en 230 dollar voor de Streamlaptops van respectievelijk 11 inch en 13 inch. En 100 en 130 dollar voor de Streamtablets van 7 en 8 inch.

HP heeft nog niet bekendgemaakt wanneer de apparaten in de rest van de wereld te krijgen zijn.


Geen velden gevonden.