Het heeft een aantal jaren geduurd, maar Googles inspanningen om het Chrome OS op meer toestellen te krijgen, lijken eindelijk vruchten af te werpen.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Google probeert zijn besturingssysteem Chrome OS al jaren te slijten, zonder echt veel resultaat te boeken. Blijkbaar loont doorzetten, want 2014 wordt stilaan het jaar van de Chromebook. Merken als Toshiba en Lenovo zien stilaan graten in Chrome OS, terwijl andere fabrikanten nieuwe modellen lanceren om een graantje mee te pikken. Een spotgoedkope laptop die iets meer dan 200 euro kost, wie zou daar niet voor vallen.

Spotgoedkoop

De voornaamste troef van Chromebooks is zonder twijfel hun prijs. Waar Windows-laptops al snel meer dan 400 euro kosten, heb je al degelijke Chromebooks voor bijna de helft van de prijs. De reden daarvan? Chrome OS is een heel licht besturingssysteem dat heel lage systeemeisen heeft. Dat drukt de hardwarekost, en bovendien is er geen licentiekost die moet worden betaald aan Google. De zoekgigant wil namelijk zoveel mogelijk gebruikers in zijn ecosysteem verwelkomen, en dat is voor hen de essentie.

Chrome OS is in feite een browservenster zoals je Chrome gebruikt op je klassieke computer. Dankzij de Chrome-apps kan je toch genieten van een heleboel extra toepassingen, ook al moet je voor het merendeel online zijn. Het aantal offline apps groeit elke dag, maar het is nog lang geen directe concurrentie voor het Windows-ecosysteem.

Het is echter door de eenvoudige opstelling van een browser als hoofdthema voor je laptop, dat Chrome OS stilaan succes boekt. Wie weinig kaas heeft gegeten van een computer kan zo weg met een Chromebook, en vooral de scholen zien Chromebook steeds meer als een goedkope laptopvervanger. Niet toevallig dat Google sinds enige tijd specifieke schoolsoftware heeft voorzien voor Chrome OS. 

Verkoopcijfers

In 2012 werden er nog maar 400.000 Chromebooks verkocht, een jaar later steeg dat aantal al naar 1,76 miljoen stuks. Dat is een gigantische sprong voorwaarts, zeker als je weet dat de Windows-laptops tussen 2012 en 2013 geen groei kenden.

Om dat allemaal nog wat extra kracht bij te zetten, noteerde Amazon de Chromebooks van Acer en Samsung in de top drie best verkochte elektronica van het najaar 2013. Klinkende cijfers die ervoor zorgen dat Microsoft zich stilaan zorgen moet maken over de groei van de Chromebooks.

Waarom zien we die ontwikkeling niet bij ons gebeuren? Omdat Chromebooks nog geen echte integratie hebben in het schoolsysteem zoals dat in Amerika het geval is. Daarnaast kan België pas sinds kort genieten van Chromebooks, waar eerder enkel Nederland toegang had tot de mobiele Chrome OS-toestellen. Google rolt zijn toestellen stilaan naar andere markten, nadat de eerste studieronde succesvol was in Europa.

Als antwoord heeft Microsoft ondertussen aangekondigd dat er voor het eindejaar Windows-laptops beschikbaar zullen zijn aan 199 euro. Toevallig antwoordt Google net in de andere richting: iets duurdere toestellen voorzien van een krachtige Intel Core i3-chip, om zo meer veeleisende gebruikers naar zich toe te lokken.

Tot slot is Google dit najaar gestart met de uitrol van Android-apps voor Chrome OS, en dat zou een heel krachtige stroomstoot kunnen zijn, die Chromebooks definitief zal lanceren.

Kortom

Microsoft voelt de hete adem in zijn nek en moet voortaan niet alleen Apple, maar ook Google in het oog houden. Doordat nagenoeg alle laptopfabrikanten op de kar springen en Intel zijn steun verleent, geeft dat het signaal dat Chromebooks stilaan een vaste plek hebben veroverd in het computerlandschap en hun opmars voorlopig niet te stoppen valt.