Tijdens een sollicitatiegesprek worden doorgaans de vragen aan u gesteld. Maar u stelt beter zelf ook enkele vragen voordat u een contract ondertekent.

Advertentie

Met de juiste vragen bepaalt u of een bedrijf waarbij u solliciteert wel bij u past:

1. Kunt u een typische dag in mijn job beschrijven?

Er is vaak een groot verschil tussen de beschrijving in de jobadvertentie en wat de job effectief elke dag inhoudt. Vraag daarom wat uw typische dagelijkse taken zullen zijn. Zo ontdekt u misschien dat u vooral alleen moet werken of één specifieke verantwoordelijkheid hebt, terwijl u liever samenwerkt of met een breder gamma aan taken bezig bent. Vraag ook hoe de job zal evolueren.

2. Aan welke projecten zal ik werken en met wie?

Het antwoord op deze vraag leert u hoe de job in het IT-departement past. Zeker als u jong bent is dat belangrijk, omdat het een impact heeft op de rest van uw carrière. Vraag ook naar de mogelijke carrièrepaden.

3. Welke technologieën gebruikt uw bedrijf en met welke zal ik werken?

U wilt natuurlijk niet een expert worden in een technologie waar geen toekomst meer in zit. Vraag bijvoorbeeld de roadmap voor de komende jaren en kijk welke specifieke technologieën daarin naar boven komen. Vraag ook of er opleidingen voorzien zijn om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen.

4. Wat is de missie voor deze rol?

We bouwen geen technologie om de technologie, maar we bouwen tools en frameworks voor mensen om te gebruiken. Deelt het departement waarin u terechtkomt die visie? Vraag hoe uw werk bijdraagt aan de missie van het bedrijf.

5. Hoe past IT in het bedrijf?

De houding van het bedrijf ten opzichte van IT toont u in wat voor organisatie u terechtkomt. Wordt IT beschouwd als een kostenpost of als een manier om winst op te leveren? In het eerste geval zullen de werknemers ook meer als vervangbaar beschouwd worden. Vraag ook of u rechtstreeks met de businessmensen kunt samenwerken, want dat levert u kostbare ervaring op.

In samenwerking met Computerworld.com.