Nieuws

Cloudproviders zijn zoals vliegtuigpiloten

Weerstand tegen de cloud is vaker emotioneel dan technisch. Cloudproviders zijn zoals vliegtuigpiloten.

Elke keer dat er in een online dienst ingebroken wordt, wordt dat breed uitgesmeerd in het nieuws en horen we doemdenkers roepen dat de cloud onveilig is. Het is een gevoelig onderwerp, ook al is het vaak niet het volledige platform dat onveilig is, maar gaat het (zoals in de recente iCloud-hack) om gebruikers die het slachtoffer werden van phishing.

Zulke incidenten triggeren natuurlijk een fundamentele vrees die iedereen heeft die gegevens online plaatst. Een logische reactie is dan dat we onze gegevens liever in handen geven van iemand die we kennen, zoals de IT-beheerder in ons bedrijf. Als we weten wie verantwoordelijk is voor de beveiliging van onze gegevens, hebben we tenminste nog het gevoel dat we wat controle hebben.

Vliegtuigpiloot

Jesse Lipson beschreef de situatie toen hij nog CEO was van ShareFile (nu onderdeel van Citrix) als volgt. Dat we geloven dat we onze gegevens beter on-premise kunnen beveiligen dan een cloudprovider dat kan doen is een misverstand waarvan ons brein ons overtuigt: “Uw brein verwart controle met veiligheid. Door dezelfde denkfout zijn sommige mensen bang om te vliegen. Omdat ze de controle in een vliegtuig verliezen, zijn ze bang.”

De meeste cloudproviders zijn volgens Lipson zoals ervaren piloten. Ze zijn goed getraind, hebben alternatieve plannen voor als het misloopt en kennen de implicaties van een ramp op hun financiële cijfers. Naar de cloud overstappen vraagt een sprong in het diepe, maar het is geen blind vertrouwen: uw cloudprovider is niet de eerste de beste. Blijft u toch bij on-premise infrastructuur, zorg dan dat u de beveiliging ook niet in handen van de eerste de beste geeft.

In samenwerking met InfoWorld.com.

Op 30 september organiseert Minoc Data Services een seminarie waarop u alles te weten komt over uw organisatie en de cloud en over clouddiensten in het algemeen. Meer info over dit seminarie en over onze populaire seminariereeks vindt u op www.businessmeetsit.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business