De best mogelijke cloudstrategie uitzetten voor de noden van jouw bedrijf kan een flinke uitdaging zijn. Hier worden de belangrijkste opties uitgelicht.

Advertentie

Het bepalen van de meest geschikte cloud-strategie voor een bedrijf kan een moeilijke taak zijn, die erg beïnvloed wordt door allerlei vaak erg specifieke specifieke factoren.

Hoewel de totale kosten van een bepaalde cloudoplossing meestal de belangrijkste en meest doorslaggevende factor is, moeten ook andere zaken in overweging genomen worden. Regelgeving in je sector, prestaties, databeveiliging en privacyrisico"s, en de aanwezigheid van bestaande infrastructuur kunnen je zakelijke beslissingen allemaal beïnvloeden. Zakelijke modellen voor clouddiensten worden meestal onderveeld in drie categorieën, die elk hun eigen voor- en nadelen met zich meebrengen.

Privé

Private clouds gebruiken eigen of geleasede infrastructuur in combinatie met virtualisatietechnologie die alleen gebruikt worden door het bedrijf in kwestie. Ze kunnen zich zowel in de bedrijfsgebouwen bevinden (interne private cloud) als extern op gedeelde of toegewezen infrastructuur (externe private cloud).

Private clouds zijn meestal beschermd door netwerk-firewalls en virtuele LAN"s om ze gescheiden te houden van het publieke internet of andere privé-cloudsystemen die draaien op dezelfde infrastructuur. Het management van de cloudomgeving kan zowel intern gebeuren als uitbesteed worden aan een derde partij.

Dit model laat maximale controle toe over de data en het platform, en is erg betrouwbaar in termen van dienstverlening omdat de beschikbaarheid van de dienst volledig in eigen handen is. Oplossingen kunnen volledig op maat van specifieke bedrijfsvereisten gemaakt worden, en de verregaande controle kan de veiligheid en privacy ten goede komen. Een kleinere latency en hogere performance kunnen daarenboven bereikt worden op interne clouds, of op externe met toegewezen netwerkconnectiviteit.

Deze voordelen hebben echter een prijs. Interne private clouds vragen een niet te onderschatten investering, en brengen daarnaast doorlopende kosten met zich mee door factoren als koeling, energie en fysieke ruimte voor het datacenter. Dit model kan ook lagere efficiëntie in het gebruik van de aanwezige resources met zich meebrengen, want het ontwerpen van een privécloud die groeipotentieel heeft, houdt ook in dat bepaalde delen van de infrastructuur (nog) niet ten volle benut worden. In dezelfde lijn spreekt het ook voor zich dat private clouds niet per se vlot kunnen groeien als er extra capaciteit of performance vereist is.

Publiek

Publieke clouds, aangedreven en gemanaged door externe providers, bieden virtuele resources die dynamisch toegewezen kunnen worden door middel van webdiensten. Ze zijn meestal extern geplaatst en maken gebruik van een gedeelde infrastructuur, hoewel sommige providers wel specifiek toegewezen infrastructuur aanbieden als antwoord op de potientiële veiligheidsrisico"s.

Het grootste voordeel van het publieke cloudmodel is de mogelijkheid tot kostenbesparing – bedrijven betalen immers alleen maar voor wat ze ook echt gebruiken. Er zijn ook geen noemenswaardige hardware- of onderhoudskosten verbonden aan deze aanpak. De providers vereisen ook geen vaste contracten op lange termijn, en beiden toch een bijna eindeloze en flexibele schaalbaarheid.

Hoewel publieke cloudtoepassingen komaf maken met de complexiteit en kosten die eigen zijn aan het draaien van een private cloud, zijn er ook nadelen. Het uitbesteden van servicemanagement en onderhoud houdt een verlies van controle in over het platform en de data die je bewaart in de cloud. Ook loop je op gedeelde infrastructuur meer risico op beveiligingslekken en slechtere prestaties – de kans op overbezetting wordt immers groter. Daarenboven zijn veel aanbieders allesbehalve transparant over hun interne beveiligingssystemen en controlemechanismen, waardoor er verborgen risico"s kunnen zijn.

Hybride

Het hybride model combineert private en publieke diensten om een heterogene cloudomgeving te bekomen. Afhankelijk van de vereiste architectuur en diensten laat deze aanpak bedrijven toe om de voordelen van zowel private als publieke clouds, op de bedrijfsvloer en daarbuiten, te plukken. Organisaties kunnen kritieke diensten intern en privé houden en toch, dankzij een publieke cloud, de optie hebben om extra capaciteit toe te voegen voor specifieke diensten.

Als mix van private en publieke cloud-infrastructuur bieden hybride oplossingen een flexibele capaciteit en een kostenefficiënt groeimodel. De controle van commercieel gevoelige data en processen kan behouden worden in een private omgeving, terwijl minder gevoelige of grotere sets data toevertrouwd kunnen worden aan een meer budgetvriendelijke publieke cloud.

Aan deze voordelen is, opnieuw, een keerzijde: toegenomen complexiteit en risico"s. Het vertrouwen op interne infrastructuur kan een probleem vormen in geval van systeemfalen – als men daarop wil voorbereid zijn, moet er een bepaalde hoeveelheid redundantie ingebouwd worden in de private cloud, en dat is zijn meerkosten. Integratie tussen interne systemen en publieke cloud-infrastructuur kan complex en problematisch zijn. Om dit te bereiken moeten zowel de operatoren achter de publieke als private cloudtoepassingen zich houden aan bepaalde standaarden, en dat is niet per se het geval. Tenslotte moeten data die zich tussen twee clouds bewegen ook telkens versleuteld worden.

Conclusie

De drie belangrijke cloudmodellen die we hierboven uiteenzetten worden veek gebruikt en de voors en tegens van elke aanpak zijn voldoende aangetoond. Om te bepalen welke strategie het beste resultaat zal opleveren voor jouw bedrijf, moet je factoren als budget, regelgeving, infrastructuurvereisten, en risico-niveau in overschouwing nemen. Uiteindelijk zal je een compromis moeten vinden dat performance, schaalbaarheid en veiligheid verenigt.

Op 30 september organiseert Minoc Data Services een seminarie waarop u alles te weten komt over uw organisatie en de cloud en over clouddiensten in het algemeen. Meer info over dit seminarie en over onze populaire seminariereeks vindt u op www.businessmeetsit.be.

Advertentie