Nieuws

Google bouwt enorm datacenter in Nederland

Het Groningse Eemshaven is het decor voor de bouw van een gigantisch datacenter ter grootte van zeventig voetbalvelden door Google. Dit levert een enorme impuls op voor de regio.

Een twee jaar durende zoektocht heeft Google naar Eemshaven in Nederland gebracht. Die plaats in de provincie Groningen wordt het decor voor een nieuw datacenter van de zoekmachinegigant.

Dit wordt vandaag bekendgemaakt in het bijzijn van minister Henk Kamp van Economische Zaken.

[related_article id=”158901″]

Google heeft al een kleiner datacenter van 20 megawatt in Eemshaven staan. Daar komt nu een nieuw complex bij ter grootte van zeventig voetbalvelden. Inclusief bijgebouwen neemt het ongeveer 35 hectare in beslag. Het datacenter moet een capaciteit van 120 megawatt aankunnen.

Voor de regio is de komst van het enorme datacenter goed nieuws, want de werkgelegenheid krijgt een flinke impuls. Naar schatting komen er zo"n honderdvijftig nieuwe banen bij. Dit is nog zonder de duizend mensen die nodig zijn om het complex te bouwen en de indirecte banen die het oplevert.

Gunstige ligging Nederland
Google is niet het enige techbedrijf dat Nederland weet te vinden. Microsoft is bezig met de bouw van een vergelijkbaar datacenter in het Noord-Hollandse Middenmeer. Verder zijn Verizon en IBM in Nederland gevestigd. Naar verluidt is ook Apple op zoek naar een geschikte locatie in een van de twaalf provincies.

Het hele land profiteert van deze investering van zeshonderd miljoen euro van Google, want de komst van de technologiereus trekt ongetwijfeld andere bedrijven en investeringen aan. Nederland staat internationaal bij technologiebedrijven bekend vanwege zijn sterke infrastructuur, lage vastgoedprijzen en gunstige wetgeving. 

Daarin speelt ook de ligging van Nederland een rol, als poort naar Europa. Via een uitgebreide infrastructuur onder de zee is het relatief eenvoudig voor Amerikaanse bedrijven om de datacenters in Nederland te verbinden met die in de Verenigde Staten.

De ICT-sector is zeer content met de komst van Google. “Dit is goed nieuws voor de hele sector”, zegt Bart Hogendoorn, voorzitter van Nederland ICT, in de Telegraaf. “Het is weer een bewijs dat Nederland beschikt over een sterke infrastructuur en andere gunstige voorwaarden. Bovendien zijn er in ons land vele talentvolle technologiebedrijven en kiezen steeds meer schoolverlaters voor technische studies.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business