Met Watson Analytics wil IBM leidinggevend personeel bereiken en cognitieve computersystemen naar meer mensen in bedrijven brengen.

Advertentie

 
IMB hoopt Watsons cognitieve systeem meer in de kijker te werken en een nieuw tijdperk in te leiden waarbij iedereen zijn eigen analytics meebrengt naar de werkvloer.

Het onlangs gelanceerde Watson Analytics moet het denkende computersysteem helpen inburgeren bij een bredere groep mensen met verschillende profielen. Het programma wordt geïntroduceerd in een freemium-formule, bereikbaar op desktops, Android en iOS via een website. De exacte prijszettingen en niveaus worden nog verder uitgedacht, maar in elk geval zullen gebruikers de basisfeatures gratis kunnen gebruiken en bijbetalen voor meer diepgaande analyses.
 

De grote uitdaging voor IBM zal erin bestaan om bepaalde inzichten uit te lichten en gebruikers zo aan te zetten om er dieper op te willen gaan doorgraven – en zo over te stappen naar de betaalde formules. Marc Altshuler, vicepresident van de afdeling productmanagement bij IBM, zegt dat het bedrijf probeert om Watson Analytics bij zo veel mogelijk gebruikers te krijgen.
 
Volgens IBM zit de grote sterkte van hun systeem in het feit dat Watson er niet van uitgaat dat gebruikers al perfect geprepareerde data hebben klaarliggen om te verwerken. Het systeem kan normaal gezien overweg met alle vormen van data – er is zelfs een functie om bepaalde kwaliteitsissues automatisch op te lossen – en levert bruikbare informatie af, in een vorm die het beste aansluit bij het probleem in kwestie.
 
Hiertoe moet het systeem in staat zijn omdat het dezelfde algoritmes, natuurlijke taalsystemen, en ontdekkingstools gebruikt als de “supercomputers” van Big Blue. Daarmee wordt een groot deel van het analyseproces vereenvoudigd, omdat Watson allerlei taken van gebruikers automatiseert, zo klinkt het.
Watson Analytics zal binnenkort bruikbaar zijn als bèta; de volledige release volgt in november.
 


Geen velden gevonden.